Autoritățile trebuie să intervină de urgență în ajutorarea agricultorilor. Opinie

29 iun. 2021,, 16:00   Economie
2214 0

Guvernul Republicii Moldova trebuie să ia măsuri urgente pentru a ajuta fermierii, recolta cărora a fost afectată de calamitățile naturale din anul curent.

Opinia a fost exprimată de președintele Comisiei agricultură și industria alimentară a Parlamentului Radu Mudreac, menționînd că calammitățile a cauzat mari pagube livezilor și culturilor, și că sînt necesare decizii urgente.

„Am colectat date despre pierderile de pe cîmpuri și sate de pe urma ploilor abundente, a grindinei și a vînturilor puternice. Este vorba despre circa 51 de milioane de lei. Cifra nu este finală. Am apelat la Prim-ministrul interimar și i-am cerut alocarea mijloacelor din fondul de rezervă. Dar ni s-a sugerat că toți banii merg la organizarea alegerilor și deschiderea secțiilor de votare. Însă această problemă nu poate fi amînată. Agricultorii, în ciuda pierderilor, trebuie să lucreze, să continue să cultive livezile și plantațiile. Există și o altă problemă. Au fost multe precipitații, grîul a crescut, iar după intemperie s-a culcat. Noi oricum ne așteptăm la o recoltă bună de cereale, dar întrebarea este - care va fi calitatea ei, cît de multe cereale vor fi folosite pentru pîine și cîte pentru furaje?”, a menționat deputatul.

Într-un comentariu pentru eNews, el a atras atenția asupra faptului că cei care au folosit fermierii în protestele de toamnă nu au făcut nici o declarație, deși au fost distruse practic 4000 de hectare de terenuri agricol.

„Astăzi nu le convine să apere agricultorii, să-i sprijine astfel încît să meargă la guvern, la președinție și să ceară ajutor. Nu mai încearcă să-i mobilizeze. Avem o campanie electorală, și-au atins obiectivul politic, nu mai au nevoie de ei. Credem că guvernul este obligat să examineze urgent situația din teritorii și să facă calcule pentru a ajuta fermierii ”, a spus Radu Mudreac.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?