COVID-19 în MOLDOVA

Autorităţile regionale vor evalua 10 proiecte de infrastructură din nordul ţării

Autorităţile regionale vor evalua 10 proiecte de infrastructură din nordul ţării

Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Nord a început ieri procesul de evaluare a impactului unor proiecte de dezvoltare regională, care au fost implementate în perioada 2011-2013.

În următoarea perioadă, vor fi supuse monitorizării zece proiecte finanțate din sursele Fondului Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR), transmite moldpres.md.

Prima vizită de evaluare specialiştii ADR Nord au efectuat-o în mai multe localități rurale, acolo unde a fost implementat proiectul „Sistem de colectare și transport al deșeurilor menajere pe raza microregiunii inter-raionale Rîșcani (s. Singureni, s. Corlăteni, s. Grinăuți, s. Recea, s. Răcăria, s. Aluniș) - Drochia (s. Pelinia)”. Specialiștii ADR Nord au monitorizat mai multe platforme de colectare a deșeurilor și cîteva spații de depozitare a deșeurilor, pentru a afla cum este asigurată durabilitatea proiectului. De asemenea, reprezentanții ADR Nord s-au documentat cum funcționează serviciul de colectare și transport a deșeurilor.


„Rapoartele pe care le vom elabora în urma evaluării impactului proiectelor pe care le-am implementat ne vor ajuta să înțelegem mai bine cum să implementăm proiectele viitoare, ce lecții să învățăm și ce bune practici să încurajăm și să le multiplicăm”, a remarcat Ala Cucu, șef de secţie la Agenţia de Dezvoltare Regională Nord.

Instituţia urmează să elaboreze un raport de monitorizare și evaluare a impactului și durabilității acestui proiect inter-raional de colectare și transport a deșeurilor, ce va conține concluzii și recomandări de care se va ține cont în procesul de implementare a unor proiecte similare.

Pentru proiectul de colectare și transport a deșeurilor din raioanele Rîşcani şi Drochia, din FNDR au fost alocați 5,81 milioane de lei. Totodată, Guvernul Germaniei a cofinanțat proiectul cu 1,24 milioane de lei, oferiți prin intermediul proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova”, gestionat de GIZ Moldova. Astfel, în total au fost investiți 7,05 milioane de lei.

Cele zece proiecte supuse evaluării de către specialiștii ADR Nord sînt: Conectarea ZEL „Bălți" la utilitățile municipale: apă, canalizare, electricitate, drumuri de acces; Alimentarea orașului Fălești cu apă din rîul Prut (Etapa I); Renovarea drumului regional internațional M-14 prin or. Edineț; Servicii calitative de apă și canalizare în orașul Otaci pentru un mediu curat în Regiunea de Dezvoltare Nord (Apeduct); Finisarea construcției poligonului pentru acumularea, sortarea și valorificarea deșeurilor menajere pentru trei primării (7 localități): or. Biruința, Alexăndreni, s. Heciul Vechi, s. Grigorești, s. Țiplești, s. Țipletești, s. Heciul Nou; Reabilitarea rețelei de drum public local Pîrlița-Dumbrăveni-Vădeni-Florești, în lungime de 13,3 km; Intersecții culturale, s. Băhrinești, r. Florești; Stabilirea unui sistem de management integrat al deșeurilor solide în Regiunea de Dezvoltare Nord (Soroca) - Elaborarea documentației tehnice; Inaugurarea Incubatorului de Afaceri din comuna Larga - un factor important în activitățile privind măsurile active de ocupare a tineretului din regiune; Sistem de colectare și transport al deșeurilor menajere pe raza microregiunii inter-raionale Rîșcani (s. Singureni, s. Corlăteni, s. Grinăuți, s. Recea, s. Răcăria, s. Aluniș) - Drochia (s. Pelinia).

Rapoartele de evaluare urmează să fie elaborate și prezentate Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului pînă în data de 15 septembrie.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load