X 
Transnistria stiri: 1402
Preşedintele stiri: 4060

Autoritățile Moldovei ar putea anula interdicția de a exporta zahăr

23 mar. 2023,, 14:00   Economie
2851 0

Republica Moldova ar putea relua exportul de zahăr.

Despre aceasta a anunțat Ministerul Agriculturii, menționînd că necesitatea de anulare a restricțiilor la exportul de zahăr a fost discutată la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare în cadrul Consiliului consultativ sectorial „Sfecla de zahăr și produse procesate”.

Potrivit datelor oficiale, în prezent, cantitatea de zahăr disponibilă în stocuri este în exces.

Procesatorii susțin că securitatea alimentară a țării nu va fi afectată dacă va fi permis exportul de zahăr.

Secretarul de stat al MAIA Vasile Șarban a menționat că, în comun cu Ministerul Economiei vor fi întreprinse demersurile necesare pentru a permite comercializarea zahărului pe piețele externe, astfel încît să fie prevenit un potențial impact negativ asupra profitabilității fabricilor de procesare.


Un alt subiect discutat a făcut referință la acordarea ajutorului financiar din partea statului pentru extinderea suprafețelor agricole însămînțate cu sfeclă de zahăr și pentru subvenționarea investițiilor în tehnologizare.

În acest sens, Vasile Șarban a comunicat că Regulamentul de subvenționare este în proces de elaborare și ulterior vor fi inițiate consultări publice.

De regulă, anual, în Republica Moldova se produc circa 80-90 mii tone de zahăr, în dependență de condițiile climaterice. Exportul de zahăr a fost interzis începînd cu data de 1 martie 2022, de către Comisia Situaţii Excepţionale pentru a asigura securitatea alimentară a Republicii Moldova în condiţiile multiplelor crize din regiune.

0
1
0
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?