X 
Criza energetică stiri: 1689
Cutremure stiri: 301
Eurovision stiri: 412

Autoritățile acuză "Avia Invest" de șantaj

22 iul. 2020,, 17:28   Economie
2899 2

Adresarea SRL Avia Invest în arbitrajul de la Stockholm cu solicitarea de încasare a 900 de milioane de euro în calitate de prejudiciu din contul statului reprezintă o încercare a companiei lui Ilan Șor de a influența autoritățile pentru a exploata în continuare Aeroportul Internațional Chișinău, chiar și neexecutînd obligațiile esențiale ale contractului.

Aceasta este poziția Agenției Proprietății Publice (APP), exprimată într-un comunicat de presă.

Reprezentanții APP spun că suma de 900 de milioane de euro, solicitată de Avia Invest, este nejustificată, atît timp cît investițiile totale, pe întreaga durată a contractului de concesiune, care urmau a fi efectuate de către această companie, potrivit contractului constituiau doar 244 de milioane de euro, iar această sumă este artificial invocată pentru a sustrage atenția de la neexecutarea obligațiilor contractuale de către SRL Avia Invest.

„Potrivit contractului de concesiune, APP, în calitate de „concedent”, a fost obligată să efectueze supravegherea eficientă a îndeplinirii tuturor sau oricărei dintre obligațiile SRL Avia Invest în cadrul executării contractului de concesiune.

Prin clauzele contractuale, care, de fapt, reprezintă voința ambelor părți, pentru care acestea au și semnat, s-a convenit că, neconstituirea garanției de bună execuție va fi sancționată cu rezoluțiunea contractului.


În procesul de rezoluțiune a contractului, APP a respectat toate drepturile SRL Avia Invest, privind termenele și modalitățile de constituire a garanției de bună execuție, însă Avia Invest nu a executat obligațiile contractuale, fapt care a dus la apariția obligației APP de a rezoluționa contractul de concesiune.

Ieri, deputatul PPDA, Igor Munteanu a luat apărare companiei lui Ilan Șor care administrează Aeroportul Internațional Chișinău. Munteanu a acuzat guvernul că ar “închide oxigenul” companiei “Avia-Invest” și că ar fi încercat să ia jumătate din taxa de 9 euro în bugetul de stat, ceea ce ar fi afacetat compania lui Șor.

Anterior și vicepreședintele Partidului Acțiune și Solidaritate, Olesea Stamate, ex-ministru al Justiției în Guvernul Maiei Sandu a criticat decizia Guvernului Chicu de a întoarce în gestiunea statului Aeroportul Internațional Chișinău.

Mai mulți experți au subliniat că, recenta moțiune de cenzură, promovată de către PAS, PPDA, Pro Moldova și Partidul Șor, a apărut exact în momentul cînd s-a decis rezilierea contractului de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău. Și Partidul Socialiștilor a acuzat opoziția că ar face jocul oligarhilor fugari, Ilan Șor și Vlad Plahotniuc, care ar fi controlat din spate Aeroportul Internațional Chișinău.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebui să demolăm monumentele din perioada sovietică?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий