Autoritatea Bancară Europeană a evaluat pozitiv BNM

Autoritatea Bancară Europeană a evaluat pozitiv BNM

Autoritatea Bancară Europeană (ABE) a inclus Banca Națională pe lista autorităților de supraveghere din statele non-membre ale UE, ale căror regimuri de confidențialitate pot fi apreciate ca și ale celor aplicate în țările UE.


Potrivit unui comunicat de presă al BNM, decizia a fost luată după ce părțile au fost de acord în iunie cu ideea ca Moldova să participe la un exercițiu de evaluare a regimului de confidențialitate.


Potrivit BNM, evaluarea pozitivă de către ABE va înlesni schimbul de informații dintre BNM și autoritățile de supraveghere ale UE și va deschide posibilitatea pentru participarea băncii centrale moldovenești la colegiile de supraveghetori care monitorizează grupurile bancare din UE. Cinci dintre acestea, Banca Transilvania din Romînia, Societe Generale din Franța, Intesa Sanpaolo din Italia, Procredit din Germania și Erste Group din Austria, deja operează în Republica Moldova.


Astfel, BNM poate începe procesul de aderare la Acordul de Cooperare dintre ABE și autoritățile de supraveghere din țările Europei Centrale și Sud-Est. „Evaluarea pozitivă a ABE este o etapă suplimentară în consolidarea colaborării țării noastre cu UE și țările din regiune, precum și recunoașterea efortului de fortificare a cadrului legislativ și de reglementare în sectorul bancar din Moldova”, a declarat Sergiu Cioclea, guvernatorul BNM, în cadrul unor discuții, la Londra, cu conducerea ABE.


ABE este o autoritate independentă a UE, creată în 2011, cu scopul de a asigura un cadru eficient de reglementare și supraveghere prudențială în întregul sector bancar al UE. Aceasta face parte din Sistemul european al supraveghetorilor financiari (SESF) și are ca obiective principale păstrarea stabilității financiare în UE și asigurarea integrității, eficienței și bunei funcționări a sectorului bancar.


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load