TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Au fost prezentate noi materiale pentru educarea financiară a populației

Au fost prezentate noi materiale pentru educarea financiară a populației

Banca Națională a Moldovei (BNM), împreună cu Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF), au lansat noi materiale informative în cadrul proiectului „Învață! Dă sens banilor”, orientat spre educarea financiară a populației și finanțat de Ambasada Marii Britanii la Chișinău prin intermediul Fondului pentru Buna Guvernare.

În noua serie de materiale prezentate astăzi de BNM și CNPF într-o formă accesibilă pentru cetățeni sînt descrise astfel de fenomene monetare precul inflația, se explică ce este inflația, care sînt cauzele apariției acesteia, cum se măsoară inflația și care sînt consecințele ei.


Mai devreme au fost prezentate materialele care vorbeau despre ce reprezintă un sistem financiar.

În general, din seria de materiale informative emise de Banca Națională a Moldovei împreună cu Comisia Națională a Pieței Financiare în cadrul proiectului „Învață! Dă sens banilor”, cetățenii vor putea afla ce este creditul și cum să se protejeze de supraîndatorare, vor putea înțelege cum funcționează sistemul financiar din Republica Moldova și afla cum să-și majoreze veniturile prin propriile investiții, să găsească răspuns la acestea și la multe alte întrebări.

„Educația financiară este imperativă, deoarece produsele financiare evoluează mai repede decît cunoștințele și abilitățile oamenilor”, remarcă guvernatorul BNM, Octavian Armașu.

„Conștientizarea riscurilor pe care le implică fiecare produs financiar este cel mai puternic instrument pe care îl putem pune la dispoziție populației pentru a preveni situațiile de criză financiară. Atunci cînd luăm un împrumut, trebuie să înțelegem riscurile legate de acesta și să estimăm obiectiv capacitatea noastră de a-l rambursa”, a subliniat șefului băncii centrale.

La rîndul său, Valeriu Chițan, președintele CNPF, a menționat că semnificația educației financiare devine din an în an tot mai evidentă, mai cu seamă, în contextul evoluției social-economice și provocărilor caracteristice țărilor în tranziție.

Potrivit lui, în această ordine de idei, pentru a susține imperativul responsabilizării consumatorilor și a spori încrederea acestora în produsele și serviciile financiare, este necesară implicarea autorităților întru realizarea activităților de informare și educare financiară, ca parte componentă a reformelor de reglementare și supraveghere.

După cum s-a menționat, în ultimii 3 ani, volumul creditelor acordate persoanelor fizice de către bănci a crescut cu 7,5 miliarde lei, iar numărul cardurilor bancare în circulație – cu peste 450 de mii.

De cealaltă parte, sectorul de creditare nebancară a înregistrat în aceeași perioadă o creștere a numărului beneficiarilor de împrumuturi de aproape 360 mii, ceea ce înseamnă că timp de trei ani consecutiv, organizațiile de creditare nebancară au acordat, cel puțin, un credit nou în fiecare minut de lucru.

Aceste evoluții indică o creștere rapidă a utilizării produselor financiare de către populație. De aceea este nevoie de un nivel mai înalt de cunoștințe financiare, pentru a preveni eventuale riscuri, inclusiv cel de supraîndatorare.

Astfel, notele analitice vor reflecta cele mai importante concepte și produse financiare cum sînt inflația, dobînda anuală efectivă, creditul de consum, leasing-ul auto, asigurarea etc.

Materialele vor fi difuzate în următoarele două luni și vor fi disponibile pe paginile web ale organizatorilor: www.bnm.md, www.cnpf.md și www.expert-grup.org În același timp, campania va putea fi urmărită pe profilul de Facebook al proiectului „Învață! Dă sens banilor” https://www.facebook.com/dasensbanilor/, precum și pe alte platforme de socializare. Totodată, vor fi desfășurate concursuri la subiectele abordate, iar cîștigătorii vor fi premiați.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load