X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Asociația Forța Fermierilor pledează pentru deofshorizarea sectorului agrar din Moldova

10 oct. 2022,, 08:59   Economie
2000 0

Asociația Forța Fermierilor, într-un comunicat emis presei, reiterează că categoric pledează pentru deofshorizarea sectorului agrar din Moldova și efectuarea unui control riguros asupra pieței tranzacțiilor funciare în contextul interesului sporit al persoanelor străine pentru procurarea terenurilor agricole.

”În prezent în ramura agricolă națională activează cîteva agroholdinguri, controlate vertical din ofshoruri cipriote, care dețin zeci de mii de hectare agricole. Din informația noastră, o parte din terenuri deținute se află în proprietatea acestor entități, chiar dacă legislația interzice expres acest lucru.

Companiile respective, avînd multiple întreprinderi afiliate, folosesc pe larg prețuri de transfer, facilități fiscale portuare și exportatori fictivi din ofshoruri pentru optimizarea impozităriii la comercializarea producției agricole și ascunderea veniturilor reale în paradisuri fiscale, care nu corespund standardelor internaționale de transparență financiară. Astfel, dincolo de problema ce ține de evaziuni fiscale, agroholdinguri obțin în mod foarte dubios resurse financiare substanțiale în raport cu ceilalți agricultori și efectuează expansiunea agresivă economică asupra acestora”, se arată în nota de presă.

Totodată, asociația atenționează că entitățile menționate sînt cointeresate în creșterea doar a unor culturi de cămp, care necesită un număr foarte mic de angajați și se exportă ca materia primă în forma brută cu valoarea adăugată scăzută.

”Nu se fac investiții în ramurile intensive agricole și de procesare a producției în zonele rurale, care asigură mai multe locuri de muncă. Nu există nici o legătură socială între agroholdinguri și localitățile rurale. Cu alte cuvinte , activitatea lor contribuie enorm la migrația rurală și distrugerea satelor noastre.


În acest context, organizația noastră cere categoric modificarea legislației prin interzicerea arendării terenurilor agricole de către companiile, controlate vertical din zonele offshor. Totodată, solicităm organizarea unui control extins de stat în vederea depistării existenței tranzacțiilor de cumpărare a terenurilor agricole de către companiile cu investiții străine, rezilierii astfel de contracte și înăsprirei sancțiunilor pentru comercializarea terenurilor agricole către străini”, notează asociația.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?