X 
Transnistria stiri: 1321
Eurovision stiri: 494

Are Moldova economie? Alaiba: Este o întrebare mai mult filosofică

29 noi. 2022,, 18:30   Economie
2361 0

Proaspătul ministru al Economiei, Dumitru Alaiba, a vorbit în cadrul emisiunii ”Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei despre economia Republicii Moldova.

Întrebat de jurnalista Valentina Ursu dacă Republica Moldova are economie, fostul deputat PAS a răspuns:

”Este o întrebare mai mult filosofică, pentru că absolut tot ce mișcă în țara asta, absolut fiecare instituție care cheltuie banii publici face asta pe spatele economiei și din taxele contribuabililor și ale antreprenorilor, în special. Și acum, avem sau nu economie?

Evident că avem. Întrebarea e cît de mare este această economie și cît de vibrantă, și cît de dinamică, și cît de liberă este această economie, liberă de corupție, liberă de monopoluri, liberă de birocrație și de tot felul de alte lucruri care pur și simplu o sufocă? Și răspunsul desigur e că nu prea”, a răspuns ministrul Economiei, transmite Știri.md.

Totodată, Dumitru Alaiba a subliniat că pentru a avea o economie stabilă în R. Moldova sînt foarte multe lucruri de făcut și de recuperat.


”Avem foarte multe de făcut, avem foarte multe de recuperat și avem și așteptări imense de la cetățeni, pentru că, într-adevăr, dacă vreți așa o observație din prima săptămînă de mandat în minister, sînt multe ministere care cheltuie bani, aproape toate, sînt practic două ministere care fac bani, care aduc bani la buget prin politicile pe care le promovează, prin deciziile pe care le instrumentează, prin reformele pe care le conceptualizează și le promovează și acesta-i Ministerul Economiei și Ministerul Finanțelor, dintre care Ministerul Finanțelor inclusiv administrează banii publici.

De aceea, dacă vrem să avem bani pentru profesori, bani pentru medici, bani pentru polițiști, bani pentru funcționari, bani pentru grădinițe, școli, spitale, drumuri, infrastructură bună și condiții bune de viață, ar trebui cu toții să realizăm – și am în vedere, în primul rînd, sectorul public – importanța reformelor curajoase în economie.

Pentru că prea des din experiența mea din trecut, și vorbesc în special chiar și din Parlament, mai ales din opoziție, dar și, mă rog, uitîndu-mă în spate, prea des microreforme, niște reforme la care practic ar trebui să nu te gîndești de două ori, ci pur și simplu să le faci, sunt tărăgănate de luni și luni, și luni la rînd de ministere care cheltuie bani.

Pentru că, pe de o parte, ei vor cît mai mult, și eu spun asta cu absolut tot respectul față de colegii mei din Guvern, nu este acum, dar asta este experiența mea de pînă acum pe care eu nu vreau s-o repetăm aici.

Trebuie cu toții să înțelegem și să realizăm importanța economiei și importanța reformelor din economie, așteptările ne-au fost trasate tuturor foarte clar, inclusiv la momentul învestirii în această funcție, atît de președinta Maia Sandu, cît și de prim-ministra Natalia Gavrilița.

Ceea ce se așteaptă de la noi este foarte clar și se așteaptă o dereglementare masivă. Asta o să vină inclusiv din contul disconfortului unor agenții care cheltuie bani, se așteaptă o liberalizare a economiei, dar toate au să vină foarte curînd”, a mai subliniat ministrul.

0
0
0
0
8

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?