Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3995

Apicultorii din țară s-au adunat pentru a discuta problemele cu care se ciocnesc

17 mar. 2019,, 14:00   Economie
2519 0

Cît încă nu au dat copacii în floare și nu trebuie să stea numai în prisacă, apicultorii din țară s-au adunat astăzi pentru a discuta problemele cu care se confruntă.

Aceștia au participat la un forum desfășurat în capitală și s-au plîns că exportă foarte puțînă miere pe piață internațională, prețul acesteia este mic, iar din cauza pesticidelor cu care sînt stropiți copacii din livezi, albinele se îmbolnăvesc și mor.

Valeriu Cencasciuc este fost polițist de frontieră. A lucrat timp de 8 ani la postul vamal de la Criva, iar deoarece salariul pe care îl primea acolo nu îi ajungea, a căutat alternative.

Bărbatul spune că i-a fost greu, însă a reușit să-și amenajeze o prisacă la care lucrează împreună cu soția să.

Împreună cu Valeriu Cencasciuc, mai mulți apicultori s-au adunat astăzi pentru a discuta despre problemele cu care se confruntă an de an.

Președintele Asociației Naționale a Apicultorilor din Republica Moldova susține că țară noastră nu se poate implică în stabilirea prețului la miere, întrucît producem o cantitate mult mai mică în comparație cu Ucraina sau Romînia. Ei cred că apicultorii ar trebuie să-și dezvolte tehnologiile de producere a mierii, așa încît marfă lor să devină și mai atractivă pentru cumpărătorii internaționali.


Potrivit datelor de la ANSA, în Moldova sînt înregistrați 6800 de apicutlori care dețîn peste 225 de mii de familii de albine. În 2018, aceștia au produs în jur de 5 mii de tone de miere, dintre care 4 mii două sute au fost exportate în țările din UE.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?