X 

Apicultorii din Moldova vor beneficia de stupi verticali

20 mar. 2018,, 14:51   Economie
11432 0

Asociația Națională a Apicultorilor din Republica Moldova (ANARM) a lansat procedura de selectare a apicultorilor care vor obține cîte 80 de stupi verticali, pentru a demonstra eficiența celor mai bune practici pentru tranziția apicultorilor „de la hobby la business”.

Această activitate se încadrează în proiectul „Activitatea demonstrativă și de instruire pentru implementarea stupilor apicoli verticali”, implementat de ANARM cu susținerea Proiectului USAID „Agricultura Performantă în Moldova” (APM). În total vor fi distribuiți circa 2000 de stupi verticali la 25 de apicultori din toate regiunile Republicii Moldova, relatează NOI.md.

Pe lîngă transmiterea stupilor verticali, apicultorii selectați vor fi instruiți cum să le gestioneze eficient și vor împărtăși, la rîndul lor, cu alți apicultori experiența acumulată.

Actualmente, în Republica Moldova activează în jur de 6100 de apicultori de diferite categorii profesionale, care îngrijesc circa 195 de mii de familii de albine. De regulă, apicultorii moldoveni utilizează stupii tradiționali, care nu sunt atît de eficienți comparativ cu stupii verticali. Implementarea stupilor verticali le va permite apicultorilor să colecteze un volum mai mare de miere.

Pentru a participa la concursul de selectare, apicultorii trebuie să prezinte pînă la 27 martie 2018, ora 17.00, un set de informații și documente confirmative despre experiența apicolă. Mai multe detalii despre condițiile și cerințele concursului sînt disponibile la linkul https://drive.google.com/open?id=1x4cTSisZXnbwcffUdfpENQZVLiGHjk-m.


În ultimii cinci ani, producerea mierii în Republica Moldova este relativ constantă și constituie circa 5 mii de tone anual. Circa 15 la sută din volumul total de miere produs în Moldova este consumat la nivel local, iar 85 la sută este exportat. Republica Moldova exportă miere preponderent în Uniunea Europeană, în special în România, Italia, Franța, Germania, Spania.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?