Criza energetică stiri: 772
Preşedintele stiri: 3230
Puterea stiri: 7217
Obiectiv european stiri: 291

Apel către autorități să protejeze oamenii de afaceri de pe malul drept al Nistrului

21 iun. 16:15   Economie
941

Președintele Asociației Patronale a Metalelor, Valentin Eșanu, solicită ca autoritățile de la Chișinău să intervină de urgență pentru a crea condiții egale pentru agenții economici de pe malul drept și stîng al Nistrului stîng.

Astăzi, în timp ce companiile din regiunea transnistreană nu achită taxe în bugetul de stat, au gaz gratuit și energie electrică ieftină, antreprenorii de pe malul drept se află în condiții mai dure, transmiteIPN.

Ba mai mult, autoritățile au introdus impozitul de 12% la predarea deșeurilor de metale, dar și limita de 10 mii de lei în numerar la achiziția metalelor, prevederi care trebuie anulate, crede președintele Asociației Patronale a Metalelor.

Valentin Eșanu a declarat că Grupul lui Plahotniuc (Vlad Plahotnicuc, ex-liderul PDM, n.r.) lobează în continuare legi care vor afecta economia națională și vor legaliza contrabanda.

Potrivit lui Eșanu, Regulamentul privind stabilirea criteriilor de încetare a statutului de deșeu pentru deșeurile de cupru, fier și oțel, aluminiu, cioburile de sticlă și compost urma să se discute în ședința din 22 iunie a Guvernului, dar „în mod misterios a dispărut de pe pagina Guvernului” și este clar din ce cauză. Acest document urma să prevadă măsurile de protecție a mediului și a sănătății umane prin prevenirea sau reducerea efectelor negative care pot fi cauzate de transferul de deșeuri.


La fel, documentul urma să stabilească procedurile și regulile de control pentru transferul de deșeuri în funcție de mai multe criterii.

Liderul Asociației mai solicită de la autorități să fie inclusă taxa TVA de 20% la achiziționarea deșeurilor de metale de pe teritoriul Republicii Moldova și la importul deșeurilor.Valentin Eșanu a mai spus că este gata să participe în cadrul unui grup de lucru din care să facă parte și reprezentanții Guvernului și ai Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, pentru a formula soluții pentru ajutarea legislației astfel încît să fie prevenită spălarea banilor, evaziunea fiscală etc.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Moldova, împreună cu Ucraina, a primit statutul de țară candidată la UE. Cum, în opinia dumneavoastră, se va schimba viața moldovenilor?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав