Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Anularea cerinței de a avea pe rafturile magazinelor 50% de mărfuri moldovenești va "ucide" producătorii noștri. Opinie

1 dec. 2021,, 16:15   Economie
3651 6

Autoritățile moldovenești nu ar trebui în nici un caz să anuleze norma potrivit căreia 50% din mărfurile de pe rafturile magazinelor ar trebui să fie de origine moldovenească, deoarece acest lucru va "ucide" producătorii autohtoni.

O astfel de opinie într-un interviu acordat portalului Noi.md a exprimat Doctorul în economie, colaboratorul Institutului Național de Cercetări Economice, fostul vice-ministru al Industriei și Comerțului (în 1995-1997), Mihail Poisic-a exprimat opinia.

Așa el a comentat declarațiile ministrului Economiei, Sergiu Gaibu, potrivit cărora prevederea Legii "cu privire la comerțul intern", conform căreia produsele agroalimentare autohtone trebuie să fie prezente pe 50% din suprafața rafturilor magazinelor, ar trebui anulată, deoarece "este un anacronism în raport cu principiile comerțului internațional și contravine principiilor Organizației Mondiale a Comerțului".

El a menționat că Moldova este mult mai slabă din punct de vedere economic decît țările dezvoltate ale lumii, care se extind pe piața noastră. Și pentru ca produsele noastre să fie reprezentate pe scară mai largă în rețeaua de vânzare cu amănuntul, a fost introdusă o normă conform căreia 50% din mărfurile de pe rafturile magazinelor ar trebui să fie de origine moldovenească.

"Dacă o anulăm, atunci ucidem producătorul local, el nu va supraviețui. Adică, astăzi exportatorii străini mai bogați sînt capabili să-și promoveze produsele și să ofere condiții mai favorabile în raport cu ale noastre. Astăzi, cînd clientul vede pe rafturile magazinului mărfuri importate și moldovenești, iar aproximativ jumătate din mărfuri sînt moldovenești, atunci el are posibilitatea de a alege, iar concurența nu este încălcată aici. Întrebarea este că, dacă vom anula această normă de 50% de prezență a mărfurilor moldovenești, atunci vor apărea condiții care vor permite ca mărfurile moldovenești să fie în general aruncate de pe rafturi. Astăzi există o mulțime de mecanisme care contribuie la asigurarea faptului ca mărfurile moldovenești să ocupe un loc demn pe rafturi, iar astăzi lanțurile comerciale sînt obligate să rezerve jumătate din spațiul de pe rafturi pentru mărfurile moldovenești. Și anume acest lucru oferă o șansă suplimentară produselor moldovenești", a spus Mihail Poisic.


El a amintit că Moldova a semnat cu Uniunea Europeană un acord privind zona de liber schimb aprofundată și cuprinzătoare cu UE, potrivit căruia, la 90% din mărfurile importate din UE să fie anulate taxele imediat, iar la restul de 10% Moldova s-a obligat să le reducă la zero pe parcursul a trei, cinci și zece ani.

"Deja ne-am îndeplinit obligațiile de anulare a taxelor calculate pentru trei ani și cinci ani, și practic am terminat cu taxele la mărfurile importate în cadrul obligațiilor luate pentru 10 ani. Iar Uniunea Europeană, la rîndul său, a introdus cote pentru furnizarea produselor moldovenești la taxe vamale zero, iar aceste cote sînt mici. În plus, europenii introduc diverse bariere tehnice pentru mărfurile moldovenești, înăsprind mereu condițiile de export. Dar noi sîntem cel mai sărac stat din Europa. Din ceea ce exportăm în UE, jumătate din produse sînt fabricate în baza materiilor prime. Aceasta este munca noastră manuală, primitivă. Din a doua jumătate, două treimi sînt materii prime primitive: grîu furajer, porumb, floarea-soarelui, nuci. Dacă vom anula norma conform căreia 50% din produsele de pe rafturile magazinelor trebuie să fie de origine moldovenească, vom "ucide" în totalitate producătorul moldovenesc", a declarat Doctorul în economie, fostul viceministru al Industriei și Comerțului.

Potrivit acestuia, conform standardelor occidentale, se crede că atunci cînd un supermarket intră într-o localitate, acesta poate activa 5 ani în pierdere pentru a elimina toate platformele de comerț, a ucide concurenții, iar apoi va dicta prețurile pe care le consideră necesare.

"Adică, astăzi potențialul lor economic este incomparabil cu al nostru, iar dacă refuzăm cerința de a avea jumătate din bunuri moldovenești, va fi cea mai mare prostie. Este o iluzie să credem că mâna invizibilă a pieței va rezolva toate problemele. Aceasta este un nonsens la care au renunțat și americanii, și europenii. Eu sînt categoric împotriva anulării normei, potrivit căreia 50% din mărfurile de pe rafturile magazinelor trebuie să fie de origine moldovenească", a spus Mihail Poisic.

4
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?