Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Anul 2023 va marca momentul adevărului în reformele sistemice

26 ian. 2023,, 16:13   Economie
2590 1

În data de 21 decembrie 2022, în or. Ștefan Vodă, Guvernul a trecut Rubiconul și a aprobat „Strategia cu privire la administrarea proprietății de stat în domeniul întreprinderilor de stat și societăților comerciale cu capital integral sau majoritare de stat pentru anii 2022-2030” (strategia de proprietate a statului).

Potrivit Expedrt-Group, documentul marchează realizarea unui angajament important asumat în calitate de țară-candidat la UE și elimină cele mai mari neconformități semnalate în rapoartele Băncii Mondiale (2017) și FMI (2022) referitoare la sectorul companiilor de stat. Deși aprobarea strategiei de proprietate a statului este un jalon important, cel puțin la fel de relevantă este îndeplinirea angajamentelor asumate prin acest document. În acest context, comentariul pune accentul pe acțiunile planificate pentru anul 2023. Relevanța monitorizării implementării acestor acțiuni rezidă în faptul că acestea vor mărturisi despre sinceritatea Guvernului și guvernării per ansamblu, cu referire la reforma sectorului companiilor de stat și administrării proprietății publice. Prezentul comentariu explică cum acțiunile planificate, dacă vor fi realizate, pot contribui la reducerea riscurilor de corupție și la maximizarea beneficiului public prin: i) raționalizarea prezenței statului în economie; ii) consolidarea capacității statului de administrare a proprietății publice; iii) și îmbunătățirea guvernanței și transparenței.

Într-o economie de piață funcțională rolul statului trebuie să se limiteze la setarea unui cadru regulator și instituțional concurențial neutru, iar studiul nevoilor consumatorilor și satisfacerea acestora este încredințată sectorului privat. Într-o economiei planificată, studiul nevoilor consumatorilor și a modalităților de satisfacere a acestora sînt concentrate în cîmpul de competență al statului. Companiile de stat fiind utilizate pentru satisfacerea nevoilor consumatorului și pentru implementarea politicilor publice. Într-o economie de piață, rolul statului trebuie să se rezume la crearea unor condiții echitabile pentru toți participanții, iar concurența și inițiativa privată dețin rolul cheie în identificarea și satisfacerea nevoilor consumatorilor. Astfel, într-o economie de piață, companiile de stat devin un risc de distorsionare a concurenței, cu un potențial impact asupra finanțelor publice, asupra creșterii economice, încrederii investitorilor și a materializării riscurilor de corupție. Tranziția Republicii Moldova la economia de piața implică reducerea participării statului în economie prin deetatizarea proprietății de stat. În rezultatul tranziției, statul va rămîne cu companii de stat doar în sectoarele considerate strategice, în sectoare în care există disfuncționalități ale pieței, sau în sectoare determinante pentru securitatea națională. În cazul în care statul decide să-și extindă participarea sa în economie dincolo de criteriile limitatoare enunțate, acesta trebuie să o facă de așa manieră încît să nu distorsioneze concurența.

Implementarea principiilor OCDE de guvernanță corporativă conduce la o eficiență comparabilă a companiilor de stat cu cea a companiilor private. În scopul evitării unor eventuale abuzuri sau disfuncționalități de piață rezultate din deținerea și administrarea companiilor de stat, Organizația Pentru Cooperarea Economică și Dezvoltare (OCDE) a elaborat principiile de bună guvernanță a companiilor de stat. Cele șapte principii de guvernanță corporativă a companiilor de stat stabilesc:

  1. necesitatea determinării raționamentelor care justifică înființarea sau menținerea companiilor de stat;
  2. rolul statului în calitate de proprietar;
  3. definesc rolul companiilor de stat pe piață;
  4. subliniază importanța unui tratament echitabil al acționarilor și investitorilor;
  5. stabilesc criteriile pentru asigurarea unei atitudini de business responsabile în raport cu toți participanții;
  6. subliniază importanța divulgării informațiilor și a transparenței;
  7. stabilesc responsabilitățile consiliilor de administrație a companiilor de stat.

Studiile recente ilustrează că prin respectarea principiilor OCDE de guvernanță corporativă, companiile de stat pot obține o eficiență comparabilă cu cea a companiilor din sectorul privat cu o guvernanță corporativă puternică. Totodată, o proastă guvernanță a companiilor de stat duce, în mod sigur, la o performanță mult sub nivelul întreprinderilor private cu o guvernanță corporativă la fel de austeră . În context, implementarea principiilor de guvernanță corporativă a companiilor de stat conduc la servicii de calitate mai înaltă, cu un cost asociat mai mic și, în ultimă instanță, un beneficiu public mai mare.


Din 21 decembrie 2022, Republica Moldova are un document de planificare strategică dedicat administrării și deetatizării proprietății publice care integrează principiile OCDE de bună guvernanță a companiilor de stat. Odată cu aprobarea „Strategiei cu privire la administrarea proprietății de stat în domeniul întreprinderilor de stat și societăților comerciale cu capital integral sau majoritar de stat pentru anii 2022-2030” Guvernul răspunde la trei întrebări fundamentale:

  • i.Cum statul justifică prezența sa în economie și cum acesta planifică să o raționalizeze?
  • ii.Ce măsuri vor fi întreprinse pentru consolidarea capacității statului de administrare a proprietății publice?
  • iii.Cum va fi îmbunătățită guvernanța și transparența administrării companiilor de stat?

Astfel, prin setarea unui cadru de reglementare clar și univoc este satisfăcută condiția sine-qua-non pentru eliminarea obstacolelor de integritate la nivel de stat, iar implementarea și respectarea reglementărilor care guvernează principiile de activitate a companiilor de stat va elimina obstacolele de integritate la nivel de întreprindere .

0
0
0
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?