TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

ANRE spune de ce a fost necesară creșterea prețurilor la lumină

ANRE spune de ce a fost necesară creșterea prețurilor la lumină

După ce ANRE a majorat prețurile pentru energia electrică, iată că a venit și momentul explicațiilor.

Într-un comunicat de presă, agenția a explicat mecanismul de formare a prețurilor și tarifelor și de ce a fost nevoie de această creștere, scrie Noi.md.

Potrivit ANRE, principalii factori care au dus la majorarea prețurilor la energia electrică au fost devalorizare leului moldovenesc față de dolarul SUA (majorare cu 4,5 %), majorarea prețului mediu de import al energiei electrice de la 5,16 ¢/kWh la 5,38 ¢/kWh (cu 4,3 %). , cuantumul indicelui prețurilor de consum mediu anual pentru anul 2019 în conformitate cu prognoza indicatorilor macroeconomici publicată de Ministerul Economiei de 4,9 %, investițiile noi, date în exploatare în anul 2018 și incluse în calculul tarifului în baza raportului de executare a planului de investiții prezentat de către operatorul de distribuție (350 mil. lei în cazul Î.C.S. ,,RED Union Fenosa" S.A. și 228 mil. lei în cazul S.A. ,,RED Nord"), creșterea cuantumului minim garantat al salariului în sectorul real cu 6,3 %, de la 2 610 lei (reflectat în tariful anterior) la 2 775 lei (începînd cu 1 mai 2019).


Drept rezultat s-a constatat că o majorare a prețului pentru energia electrică este absolut necesară, iar aprobarea noilor prețuri și tarife reglementate a fost o acțiune iminentă și care nu mai putea fi amînată. Dacă majorarea nu s-ar fi produs, atunci întreprinderile care furnizează energie electrică ar fi avut ,un deficit tarifar (pierderi financiare) în cazul Î.C.S. ,,RED Union Fenosa” S.A. și Î.C.S. ,,Gas Natural Fenosa Furnizare Energie” S.R.L. în sumă de circa 75 mil. lei, iar în cazul S.A. ,,RED Nord” și S.A. ,,FEE Nord” – de circa 145 mil. lei. Mai mult ca atît, dobînda aplicată la devierile tarifare nominalizate ar fi constituit peste 22 mil. lei, costuri care prin aprobarea recentă a noilor prețuri și tarife sînt evitate.

Reamintim că potrivit ultimei decizii a ANRE, consumatorii care utilizează energia electrică furnizată de „Gas Natural Fenosa” vor plăti 1,89 lei kWh/h, cu 10 bani mai mult decît achită în prezent. În cazul companiei „Furnizare Energie Electrică Nord”, tariful aprobat este 2,23 lei/kWh, față de prețul actual de 1,91 lei/kWh.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load