COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

ANRE reacționează la informațiile despre pierderile de apă recuperate prin tarif

ANRE reacționează la informațiile despre pierderile de apă recuperate prin tarif

Valoarea procentuală a consumurilor tehnologice şi a pierderilor de apă (CTP) în sistemul public de alimentare cu apă se calculează din volumul de apă captat, nu din volumul de apă furnizat consumatorilor.

Cu această precizare vine Agenția Națională de Reglementare în Energetică, în contextul informațiilor din spațiul public cu privire la valoarea consumului tehnologic și a pierderilor de apă în sistemul public de alimentare cu apă și de canalizare gestionat de SA „Apă-Canal Chișinău” și prejudiciul de 250 de milioane de lei cauzat consumatorilor, transmite IPN.

Conform datelor prezentate de SA „Apă-Canal Chișinău”, valoarea efectivă a CTP în sistemul public de alimentare cu apă în anul 2019 constituie 34,26% din volumul de apă captat (68758,90 mii m3). Potrivit ANRE, este important de menționat că pentru anul 2019 în scopuri tarifare, Agenția a aprobat consumul tehnologic și pierderi pentru ACC în volum de 7525,37 mii m3 (10,94% din volumul captat).

Dinamica CTP aprobate în scopuri tarifare de ANRE are un trend de diminuare. Dacă în anul 2017 valoarea CTP aprobată constituia 26,02 %, în anul 2018 – 15,95%, atunci în anul 2019 – 10,94%.

La determinarea tarifelor, ANRE include în tarife doar cheltuielile justificate, minim necesare, iar acele cheltuieli variabile ce sînt influențate de volumele de apă, se recalculează și se limitează conform volumelor consumului tehnologic și a pierderilor de apă aprobate de către ANRE.

Totodată, ANRE precizează că valoarea cheltuielilor ce nu vor fi admise în scopuri tarifare va fi cunoscută doar la etapa de calcul propriu-zisă a tarifelor. „Estimările vehiculate în mass-media nu au fundamentare economică, deoarece estimarea de 250 de milioane de lei a fost determinată prin aplicarea la volumul consumului tehnologic și a pierderilor efective ale operatorului a tarifului pentru serviciul public de alimentare cu apă și a tarifului pentru serviciul public de canalizare pentru consumatorii casnici. Parte componentă a tarifelor fiind și alte cheltuieli ce nu sînt corelate cu consumul tehnologic și pierderile de apă, astfel aplicarea tarifului pentru serviciul public de alimentare cu apă și canalizare, ce include totalitatea cheltuielilor, la volumul consumului tehnologic și a pierderilor de apă nu este corectă”, precizează ANRE.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load