COVID-19 : VACCINAȚI 1 007 469  INFECTAȚI 417 369 (+5138)   TRATAȚI 373 179     DECESE 10 566(+24)   Mai multe detalii 
Criza energetică stiri: 553
Coronavirus stiri: 7949

ANRE a aprobat Metodologia de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere

12 oct. 2021,, 13:07   Economie
1979 0

La data de 12 octombrie, Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat, în ședință publică, Metodologia de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere, un act care corespunde ultimilor modificări la Legea nr. 461/2001 privind piața produselor petroliere.

Metodologia reglementează modul de calculare de către Agenție a prețurilor maxime de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard, modalitatea de calculare de către Agenție a marjei comerciale specifice la comercializarea cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard, modul în care agenții economici stabilesc prețurile reieșind din prețurile maximale publicate de Agenție etc.

Mecanismul aplicat la calcularea prețurilor de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard (benzina COR 95 și motorină) va asigura protecția intereselor legitime ale consumatorilor de produse petroliere, se arată într-o notă informativă a Agenției.

Metodologia mai prevede și unele reglementări specifice, potrivit cărora agenții economici pot comercializa cu amănuntul și alte tipuri de produse petroliere principale decît cele pentru care sînt stabilite prețurile maxime doar cu condiția vînzării la aceeași stație de alimentare și a produselor petroliere principale de tip standard, consumatorul avînd libertatea alegerii produsului și comparării prețurilor stabilite de către regulator pentru produsele de tip standard, cu prețurile celorlalte tipuri de produse similare.

Documentul prevede obligativitatea agenților economici să raporteze Agenției toate prețurile de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere care urmează a fi aplicate în ziua/zilele următoare.


Acestea urmează a fi raportate în fiecare zi lucrătoare, pentru fiecare stație de alimentare, pînă la ora 16:00, prin intermediul unei platforme electronice elaborate și gestionate de către ANRE.

Astfel, ANRE se angajează să pună la dispoziția agenților economici platforma nominalizată și să ofere acces public la informațiile privind adresa de amplasare a fiecărei stații de alimentare și prețurile stabilite de către acestea, inclusiv cu posibilitatea sortării datelor după criteriul celui mai mic preț, amplasare (raion, municipiu/oraș) sau după denumirea titularului licenței, oferind astfel consumatorilor un instrument facil de identificare și alegere a celui mai avantajos furnizor de carburanți dintr-o zonă anumită.

0

Adăuga comentariu

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

De ce, în opinia dumneavoastră, ar trebui să fie îngrijorate în primul rînd autoritățile din Republica Moldova?
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав
Despre cum se nasc zeiiКатрук Валерий
Muzeul de ceară din Codri (+Video)Катрук Валерий
 X