X 
Arşiţa stiri: 229
Preşedintele stiri: 4165

Andrei Năstase: "Guvernarea actuală a dat încă o lovitură diasporei noastre"

8 aug. 12:45   Economie
6487 0

Politicianul Andrei Năstase a venit cu o postare în rețelele sociale, în care menționează despre unele acțiuni ale guvernării de la Chișinău în privința diasporei moldovenești, notează Noi.md.

"Astăzi, de dimineață am trecut pe la autogară, unul dintre multele locuri de unde zilnic pleacă zeci de autocare spre diferite țări ale lumii, în special, către destinații din Uniunea Europeană, iar apoi prin vamă. Am vorbit cu mulți dintre cei nevoiți să plece din țară despre acțiunile guvernului actual, care a dat încă o lovitură diasporei noastre {...}".

Citeam pe o sursă respectată în cercurile guvernării că moldovenii noștri aflați în diasporă nu corespund criteriilor pentru aplicarea la programul Prima Casă Plus {...}

S-a confirmat intenția PAS de a-i exclude pe moldovenii din diasporă din Programul Prima Casă, pentru că la program pot aplica doar cei care revin în țară și vor locui în apartamentul cumpărat prin programul cu facilități {...}".

Andrei Năstase mai precizează că, în ultimii trei ani, din țară au plecat peste 220 de mii de cetățeni.


"Aceștia au plecat deoarece aici nu mai sînt locuri de muncă și șanse de supraviețuire, fiind alungați din propria țară din cauza prețurilor mari, a tarifelor exagerate, inflației-record, economiei în colaps și administrării financiare dezastruoase. Moldovenii aflați peste hotare nu fac bani cu ciocanul. Majoritatea, iar cu banii munciți din greu se întrețin pe ei și trimit restul familiilor rămase în Moldova, unde cetățenii sînt condamnați să înfrunte condiții tot mai grele de trai, deși li s-au promis vremuri bune.

De aceea, orice impediment pus în fața diasporei în cadrul programului Prima Casă trebuie să fie anulat {...}.

Menționăm că recent purtătorul de cuvînt al Guvernului, Daniel Vodă, a menționat că cetățenii Republicii Moldova reveniți din străinătate pentru a locui acasă permanent vor putea să aplice la programul Prima Casă Plus și să-și achiziționeze o locuință.

„Sîntem pe ultima sută de metri în operaționalizarea acestui program și, în luna august, în cel mai scurt timp, aceste oferte vor fi disponibile pentru conaționali”.

Amintim că în data de 31 iulie curent, Parlamentul a votat în lectura a doua un proiect de modificare a Legii privind unele măsuri în vederea implementării Programului de stat „Prima casă”. Potrivit documentului, "la Programul de stat „Prima casă” vor putea aplica și persoanele care nu au statut de angajat în Republica Moldova, dar dispun de venituri oficiale obținute în Republica Moldova, cum ar fi liber profesioniștii, avocații, executorii judecătorești, taximetriștii, artiștii".

Potrivit precizărilor făcute de către deputatul PAS, Radu Marian, "legea votată recent nu exclude că rudele de gradul I și/sau soțul/soția beneficiarului Prima Casă pot fi stabiliți (și avea venituri) în diaspora atît timp cît beneficiarul folosește imobilul pentru a locui în el. Încă de la începutul programului "Prima Casă" există o prevede obligatorie care spune că beneficiarii trebuie să fie angajați în Republica Moldova și/sau să aibă venituri în Republica Moldova. În varianta proiectului de lege care a venit la Parlament de la Guvern, la fel era prevăzută obligativitatea aceasta{...}".

În același timp, unii experți din Moldova au criticat unele prevederi ale programului de stat de creditare ipotecară Prima Casă Plus, aprobat de Parlament. Așa, de exemplu, expertul economic al Centrului Analitic Independent Expert Grup, Stas Madan, a subliniat că "documentul propune majorarea ponderii creditului potențial în cadrul programului Prima Casă de la 50% din totalul veniturilor la 70%, ceea ce, potrivit expertului, poate duce la supraîndatorarea populației și la riscul de a pierde locuința procurată.

Or, această măsură creează o diferență enormă în ceea ce privește cerințele pentru creditarea responsabilă: limita rambursării lunare a împrumutului este de 40% din venituri de către Banca Națională și 70% - cerințele programului Prima Casă Plus {...}".

Stas Madan consideră că în condițiile în care piața imobiliară din Chișinău a crescut în ultimii 6-7 ani, iar piața este destul de lichidă, majorarea cotei de garanție de stat înseamnă doar riscuri mai mari pentru stat. El a atras atenția asupra faptului că proiectul de lege nu conține nici măcar calcule ale acestei modificări.

14
3
2
1
6

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав