COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 934 281   INFECTAȚI 363 110(+677)   TRATAȚI 347 118      DECESE 9090(+21)   Mai multe detalii 
Preşedintele stiri: 3014

Analiștii politici fac prognoze pentru vizita lui Spînu și Kulminschi la Moscova

21 oct. 11:00   Economie
2962 2

Miniștrii Andrei Spînu și Vlad Kulminschi merg, joi, la Moscova pentru a încerca negocierea cu Gazprom a unui nou preț la gazele livrare Moldovei, dar analiștii politici sînt sceptici că aceștia vor obține prea multe din parte Moscovei și susțin că este posibil ca Moscova să ceară concesii privind regiunea separatistă transnistreană.

Analistul politic, Ion Tăbîrță, este de părere că Rusia folosește în această perioadă livrarea gazelor pentru a obține dividende și cedări politice cu mai multe state europene, inclusiv pentru Republica Moldova în dosarul trasnistrean.

„Este sigur că Federația Rusă dorește să aibă anumită influență politică aici la Chișinău și o poate face prin două pîrghii majore. În primul rînd să ajungă la o anumită înțelegere ca Republica Moldova să nu mai pună presiuni pe plan extern privind retragerea armatei ruse de pe teritoriul său și doi, desigur, este statutul regiunii transnistrene”, a declarat Ion Tăbîrță pentru Radio Chișinău.

De aceeași părere este și analistul politic Anatol Țăranu, fost ambasador al Republicii Moldova la Moscova.

„Eu cred că Republica Moldova, în condițiile actualei guvernări, nu va merge la cedări principiale în ce privește reglementarea transnistreană și prezența militară rusă poe teritoriul său. Asta ar însemna o deteriorare serioasă a relațiilor cu Uniunea Europeană, cu SUA, ceea ce lovește foarte grav în interesele Republicii Moldova. De aceea, eu cred că șansele de a obține un contract favorabil cu Moscova sînt minime”, a menționat Anatol Țăranu.


În prezent, Republica Moldova a declanșat o ofensivă dipomatică în mai multe capitale europene pentru a vedea de unde ar putea lua gaze, în eventualitatea în care nu va fi atinsă nicio înțelegere cu Gazprom. În prezent, Republica Moldova plătește 790 de dolari pentru mia de metri cubi de gaz rusesc, iar prelungierea contractului expiră la finalul acestei luni.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Guvernul anunță că există un deficit de personal în structurile de stat. În opinia dvs., cum am putea rezolva această problemă?
 X