COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Alexandru Savva, propus pentru funcția de viceguvernator al BNM

Alexandru Savva, propus pentru funcția de viceguvernator al BNM

Directorul Depozitarului Central Unic al Valorilor Mobiliare, Alexandru Savva, a fost propus de guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Octavian Armașu, pentru funcția de viceguvernator al instituției. Un comunicat în acest sens a fost publicat pe 29 mai pe site-ul BNM.

„Este prioritar ca în această funcție să vină un profesionist, un om care să respecte și să promoveze valorile băncii centrale, să fie o persoană integră, fără afiliere politică. Or Alexandru Savva corespunde în totalitate acestor criterii, participînd în ultimii ani la modernizarea pieței financiare din Republica Moldova. Sper că deputații vor susține această candidatură, deoarece este important ca BNM să rămînă o instituție independentă și să continue reformele”, afirmă șeful băncii centrale, transmite newsmaker.md.

Alexandru Savva și-a început activitatea profesională în 2001, în cadrul Comisiei Naționale a Pieței Financiare, unde a deținut consecutiv funcțiile de șef al secției acte normative și consilier al președintelui.


Începînd cu 2008, a condus activitatea Centrului financiar-bancar al Asociației Băncilor din Moldova. A activat în cadrul Băncii Naționale a Moldovei, fiind responsabil de implementarea unei reforme extinse a infrastructurii post-tranzacționare a instrumentelor financiare. În 2018 a fost numit director al Depozitarului Central Unic al Valorilor Mobiliare – singura instituție din țară, care efectuează operațiuni de evidență și decontare a valorilor mobiliare de stat, instrumentelor Băncii Naționale și instrumentelor corporative.

Este autor și coautor a diverse acte normative, studii și publicații specializate, între care Legea privind piața de capital, Legea cu privire la depozitarul central unic al valorilor mobiliare și alte reglementări aplicabile instituțiilor financiare.

Deține titlul de doctor în finanțe (ASEM, 2013-2014), precum și două masterate: drept economic (ASEM, 2007-2008) și reglementare financiară (Marea Britanie, 2016-2017).

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load