X 
Arşiţa stiri: 174
Jocurile Olimpice stiri: 134
Transnistria stiri: 1455

Alaiba: Vedem semne de revigorare a economiei

5 iun. 08:00   Economie
2491 2

Începînd cu luna noiembrie a anului trecut vedem semne de revigorare a economiei.

Afirmația optimistă aparține ministrului Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba. Potrivit vicepremierului, după o prăbușire cauzată de războiul din Ucraina, acum economia Republicii Moldova începe să ia avînt pe seama investițiilor private și a creșterii producției industriale. Dumitru Alaiba spune că scăderea tarifelor la energie și reducerea dobînzilor bancare, contribuie semnificativ la redresarea economică, notează IPN.

Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării spune că, în ultima perioadă, se atestă o redresare economică. Potrivit lui Dumitru Alaiba, antreprenorii din Republica Moldova nu ezită să lanseze noi afaceri, iar producția industrială este în creștere.


„Timpul pentru economie nu a fost cel mai bun pînă recent, însă ceea ce bucură este că începînd cu noiembrie anul trecut vedem tot mai multe semne de revigorare. Investițiile private, investițiile companiilor moldovenești, în primul trimestru al anului 2024 sînt în creștere cu 12% față de perioada anterioară. Este prima creștere de la începutul războiului. Industria în ianuarie-februarie a fost plus 10% față de aceeași perioadă a anului trecut. Din nou, prima creștere a industriei de la începutul războiului. Creditarea pentru investiții este pe plus”, a spus Dumitru Alaiba în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Potrivit oficialului există mai mulți factori care determină creșterea economiei printre care reducerea tarifelor la energie și scăderea ratei dobînzilor bancare. Ministrul mai spune că Uniunea Europeană rămîne principala piață de desfacere pentru produsele moldovenești, deținînd peste 65% din totalul exporturilor.

„Inflația a scăzut semnificativ. Dobînzile la bănci au scăzut semnificativ, tarifele la energie, care sînt o componentă importantă pentru economie, s-au mai normalizat. Agricultorii se orientează masiv spre piețele din Uniunea Europeană, avem o creștere foarte rapidă, fără precedent, la unele fructe. La altele e mai lentă, dar așa e la început. Dar noi sîntem conștienți că Republica Moldova are nevoie de mult mai mult decît acea creștere de 0,7% a PIB-ului în 2023”, a mai spus ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării.

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, în anul 2023, Republica Moldova a înregistrat o creștere economică de 0,7%, comparativ cu anul 2022. Pentru comparație, în anul 2023, România a înregistrat o creștere economică de puțin peste 2%, iar Ucraina – țară aflată în război, a avut o creștere economică de 5,3%.

1
3
0
1
13

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав