COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 937 115   INFECTAȚI 363 110(+659)   TRATAȚI 348 276      DECESE 9141(+22)   Mai multe detalii 
Preşedintele stiri: 3016

Agricultorii din nordul țării nu au unde să-și vîndă fructele

18 sep. 09:45   Economie
3461 8

Agricultorii din nordul țării se plîng că nu au unde să-și vîndă fructele. Ei mizau pe piața de desfacere din Rusia, dar autoritățile nu au încheiat niciun acord cu Moscova în acest sens.

Natalia Balta din satul Arionești, raionul Dondușeni are o livadă de pruni și spune că va avea o roadă de 40 de tone de fructe

."Investițiile sînt destul de mari, dar încă nu am scos niciun leu. Niciodată nu am cules, deoarece nu-i nicio piață de desfacere și tot se pierde. De două săptămîni, ea este coaptă pe copaci.Cumpărători nu prea avem. 60 de procente din toată producția am pierdut-o.

Aceasta care a căzut jos nu putem să o realizăm nicăieri", a spus Natalia Balta, agricultor.

Natalia Balta este indignată că autoritățile nu-i ajută pe agricultori: "Autoritățile nu s-au străduit și la orice întrebare spun ca să punem mai puțin sau încercați să realizați pe piața internă. Mă dezamăgește total, fiindcă am renunțat să plec peste hotare în speranța că voi face un viitor acasă".


Și Victor Poșcai a investit sute de mii de lei în cele șapte hectare de mere pe care le deține. Bărbatul are aceeași problemă - lipsa unei piețe de desfacere. "Anul acesta nu merge nimic. Am mere aur. Le-am prelucrat. Le-am stropit. Peste 140 de mii doar pe chimicale, în afară de motorină. Motorina este scumpă", a menţionat Victor Poșcai.

Agricultorul este nevoit să vîndă merele la un preț mic: "De realizat nu-i nicăieri. Trebuie să le dăm la suc cu un leu și douăzeci de bani. Nu vrea să le ia nimeni. Măcar cît de cît. Merge vorba că se va ieftini și nici nu mai are rost să strîngem. Trebuie de luat de la bancă credite. Dar cum să iei credite dacă nu-i niciun viitor și nicio susținere ".

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Se împlinește un an de președinție a Maiei Sandu. Evaluați munca ei în această funcție
 X