Criza energetică stiri: 785
Preşedintele stiri: 3233
Puterea stiri: 7326
Obiectiv european stiri: 284

Agricultorii bulgari, alertați de concurența producției moldovenești

17 iun. 01:00   Economie
1308

Piața fructelor și legumelor din Bulgaria poate fi inundată de producția moldovenească. Se afirmă că agricultorii bulgari sînt amenințați de un nou concurent străin pe piață, care se va alătura turcilor, macedonenilor, grecilor, albanezilor și producătorilor din alte state.

Îngrijorarea este generată de faptul că recent Comisia Europeană a propus o modificare regulatorie pentru „a facilita temporar accesul pe piață comunitară pentru șapte produse din fosta republică sovietică” care sînt încă supuse cotelor tarifare în UE. Este vorba despre prune, struguri de masă, mere, roșii, usturoi, cireșe și suc de struguri.

Propunerea urmează să fie examinată și aprobată de Parlamentul European și de Consiliul Uniunii Europene. Reglementarea sporește cu mult cantitatea produselor, care pe o perioadă de un an pot fi importate fără taxe vamale din Moldova în UE. Se estimează că fără taxe vamale se va importa un volum în valoare de 55 de milioane de euro, inclusiv prune de aproximativ 10 milioane de euro și struguri de masă de 27 de milioane de euro.

Oficialii de la Bruxelles își motivează decizia de a liberaliza comerțul dintre Chișinău și UE prin agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei. Scopul este de a ajuta Moldova să facă față pierderii principalelor piețe de desfacere și căilor de transportare a produselor agricole, care constituie o parte considerabilă a produsului național, scrie presa bulgară.

În legătură cu decizia în cauză a Comisiei Europene, IPN nota că practic toate produsele moldovenești pot intra deja în UE fără taxe vamale, în cadrul Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător UE-Moldova (DCFTA).

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Moldova, împreună cu Ucraina, a primit statutul de țară candidată la UE. Cum, în opinia dumneavoastră, se va schimba viața moldovenilor?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав