Agenția pentru Eficiență Energetică va fi reorganizată

Agenția pentru Eficiență Energetică va fi reorganizată

Agenția pentru Eficiență Energetică (AEE), autoritate administrativă din subordinea Ministerului Economiei și Infrastructurii, va fi reorganizată prin fuziune (absorbție) cu Fondul pentru Eficiență Energetică.


Prevederea este inclusă într-o hotărîre de guvern, care va fi publicată mîine în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.


Potrivit documentului, Agenția pentru Eficiență Energetică în termen de o lună va aproba statul de personal şi îl va prezenta spre avizare Cancelariei de Stat. Atribuţiile, drepturile şi obligaţiile Fondului pentru Eficienţă Energetică vor trece integral la Agenţia pentru Eficienţă Energetică. Reorganizarea se înscrie în reforma administrației publice centrale de specialitate, demarată în anul 2018.


Reorganizarea a fost precedată inclusiv de analize funcţionale efectuate pentru ambele autorităţi la comanda Agenţiei Suedeze pentru Cooperare Internaţională şi Dezvoltare şi Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău în perioada 2015-2017.


Agenția are misiunea de a implementa politica de stat în domeniul eficienței energetice, inclusiv prin atragerea şi gestionarea resurselor financiare în vederea finanţării şi promovării proiectelor în domeniul eficienţei energetice şi al energiei din surse regenerabile. De asemenea, AEE va promova performanța energetică a clădirilor, precum și valorificarea surselor de energie regenerabilă, inclusiv prin atragerea și gestionarea resurselor financiare în vederea finanțării proiectelor în domeniile respective într-un mod durabil din punct de vedere al mediului înconjurător şi al schimbărilor climatice.


Urmare a adoptării Legii cu privire la eficienţă energetică, în redacţie nouă, Agenţia pentru Eficienţă Energetică urmează să îndeplinească un număr semnificativ mai mare de atribuţii. Mai mult ca atît, în martie 2018 au fost operate modificări în Legea privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile, respectiv Agenţia pentru Eficienţă Energetică este responsabilă de implementarea politicii statului şi în acest domeniu.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load