Criza energetică stiri: 1711
Cutremure stiri: 386
Eurovision stiri: 419

Aeroportul Internațional Chișinău va reveni în gestiunea statului în cel mult 180 de zile

6 dec. 2022,, 12:30   Economie
1730 0

Aeroportul Internațional Chișinău va reveni în gestiunea statului în cel mult 180 de zile de la expedierea de către Agenția Proprietății Publice (APP) a notificării de rezoluțiune a contractului de concesiune, adică pînă în luna iunie 2023.

Statul ar putea întoarce companiei „Avia Invest”, care a concesionat Aeroportul Internațional Chișinău, aproximativ 90 de milioane de euro pentru investițiile pe care le-ar fi efectuat în perioada 2013-2020. Declarațiile au fost făcute pentru Ziarul de Gardă de către Tatiana Savva, directoarea generală adjunctă a APP.

Tatiana Savva a declarat că Aeroportul Internațional Chișinău va reveni în gestiunea statului în termeni contractuali, astfel încît statul pe de-o parte să-și apere interesele, iar pe de altă parte să asigure respectarea intereselor partenerului privat în oricare instanță națională sau internațională.

Directoarea adjunctă a APP a oferit detalii despre acțiunile întreprinse în prezent de autorități în procesul de preluare a gestiunii asupra obiectivului.

„(…) Condițiile preluării în gestiune a Aeroportului Internațional Chișinău sunt descrise foarte clar în contractul de concesiune. În document este menționat faptul că în 180 de zile noi trebuie să preluăm gestiunea asupra acestui obiectiv.


Pe 24 noiembrie am organizat o ședință de lucru cu participarea reprezentanților SIS, MIDR, Poliției de Frontieră, Serviciului Vamal, Autorității Aeronautice Civile, ÎS „MoldATSA” și Aeroportului Internațional Chișinău. În cadrul acelei ședințe am decis elaborarea unui plan de acțiune privind realizarea transmiterii activelor aeroportului, conform contractului de concesiune, asigurarea funcționalității serviciilor prestate conform competenței în cadrul terminalului Aeroportului Internațional Chișinău și supravegherea respectării de către agenții economici ce activează în aeroport, a cerințelor privind siguranța zborurilor și de securitate”, a declarat Tatiana Savva.

Tatiana Savva a precizat faptul că APP a informat Ministerul Finanțelor, precum și alți factori de decizie despre faptul că în perioada 2013-2020 compania „Avia Invest” a efectuat investiții de aproximativ 90 de milioane de euro și, în momentul rezilierii contractului de concesiune, statul este obligat în termen de 180 de zile să întoarcă aceste investiții companiei odată ce reprezentanții „Avia Invest” vor demonstra investițiile, inclusiv „sursa banilor”.

Reprezentanta APP a menționat că în bugetul de stat pentru anul viitor a fost prevăzută această sumă contingentă.

(…) Am perfectat notificarea către SRL „Avia Invest” în calitate de concesionar privind restituirea activelor aeroportului și a terenului aferent; am făcut notificare către „Premier Energy” pentru asigurarea cu curent electric a Aeroportului Internațional Chișinău; am perfectat notificarea către Agenția Servicii Publice privind notarea în registrele de publicitate a faptului rezoluțiunii contractului de concesiune și respectiv am întocmit o circulară către autorități responsabile pentru a desemna persoane pentru a fi incluse în Comisia de primire-predare a activelor. Am adus la cunoștință Ministerului Finanțelor, cît și factorilor de decizie, că în 2013-2020 concesionara a efectuat investiții în valoare de aproximativ 90 de milioane de euro și în momentul rezilierii contractului, noi suntem obligați în termen de 180 de zile să întoarcem aceste investiții companiei „Avia Invest”, odată ce ei demonstrează aceste investiții, inclusiv sursa banilor (…)”, a afirmat Tatiana Savva.

Pe 23 noiembrie 2022, Curtea de Apel a dispus rezilierea contractului de concesionare a activelor ÎS „Aeroportul Internațional Chișinău” și odată cu această decizie revenirea instituției în gestiunea statului.

4
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebuie să fie interzisă în Chișinău depășirea limitei de viteză de 30 km/h?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий