Acordul între R.Moldova și UE pentru liberalizarea transportului rutier de mărfuri, prelungit

15 dec. 2022,, 15:43   Economie
1659 0

Acordul între Republica Moldova și Uniunea Europeană pentru liberalizarea transportului rutier de mărfuri a fost prelungit pîna la data de 30 Iunie 2024.

Anunțul a fost făcut de Ministrul Infrastructurii și dezvoltării regionale, Andrei Spînu, pe pagina sa de facebook.

”Acest acord va permite transportatorilor țării noastre să circule în spațiul UE fără autorizații. Este un pas important, va facilita exportul produselor noastre spre Uniunea Europeană.

Mulțumesc colegului meu, Mircea Păscăluță, Secretar de Stat responsabil de Transport, pentru acest rezultat.

PS: Reamintesc că acordul a fost semnat la data de 30 Iunie 2022”, a scris Spînu.


De menționat că în conformitate cu prevederile Acordului sînt scutite de autorizații următoarele operațiuni de transport:

transportul bilateral de mărfuri:

- cursele cu încărcătură efectuate cu un vehicul al cărui punct de plecare și punct de sosire se află pe teritoriul a două Părți diferite, cu sau fără tranzitarea teritoriului unei țări terțe (ex. Republica Moldova ↔ Stat Membru UE);

transportul de mărfuri în tranzit:

- cursele cu încărcătură efectuate cu un vehicul de pe teritoriul statului de înmatriculare către teritoriul aceluiași stat, cu tranzitarea teritoriului celeilalte Părți (ex. Republica Moldova ↔ tranzit Stat Membru UE ↔ Republica Moldova);

- cursele cu încărcătură efectuate cu un vehicul în/din teritoriul statului de înmatriculare spre teritoriul unei țări terțe, cu tranzitarea teritoriului celeilalte Părți (ex. Republica Moldova ↔ tranzit Stat Membru UE ↔ țară terță);

transportul fără încărcătură în cadrul operațiunilor bilaterale și tranzit.

De asemenea menționăm că, în cazul efectuării transportului de mărfuri între două țări terțe non-UE, tranzitul prin teritoriul Statelor Membre UE nu este liberalizat (ex. Republica Turcia ↔ Republica Belarus).

Cabotajul și cursele efectuate între Statele Membre ale UE nu fac parte din domeniul de aplicare al Acordului respectiv.

2
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?