COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 762 106 INFECTAȚI 285 321(+1371)   TRATAȚI 269 685     DECESE 6632(+15)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2921
Puterea stiri: 6763

Această zi în istorie: La 10 iunie 1992 au apărut cupoanele moldovenești

10 iun. 22:30   Economie
1758 0

La 10 iunie 1992, în Moldova au fost introduse cupoanele.

Este de remarcat faptul că acestea au fost puse în circulație în toiul luptelor de pe Nistru, iar motivul apariției cupoanelor moldovenești a fost criza din ultimele luni de existență a URSS, agravată în special în prima jumătate a anului 1991, după reformele dubioase ale ultimului prim-ministru al URSS, Pavlov.

Deoarece, din cauza inițiativelor sale prost concepute privind schimbul valutar al rublei, a apărut situația privind lipsa acută de numerar și, în același timp, au crescut brusc prețurile la produsele și mărfurile de bază, Moldova a fost nevoită să caute urgent căi de ieșire din situație.

Drept urmare, au fost lansate așa-numitele cartele ele consumatorului, care erau tăiate în mai multe cupoane separate. Aceste mijloace de plată la un moment dat circulau împreună cu rublele sovietice. După prăbușirea URSS, s-a dovedit că, din punct de vedere financiar, Moldova pur și simplu nu este pregătită pentru acest lucru.


În aceste condiții, ieșirea din situație, ca și în multe alte republici ale fostei URSS, a fost o monedă temporară - cupoane.

În Moldova, cupoanele au fost puse în circulație la 10 iunie 1992 - la apogeul operațiunilor militare din regiunea de pe malului stîng al Nistrului. Pe partea din față erau stema Moldovei, emblema și numele băncii centrale, nominalul, anul emiterii și un avertisment despre falsificare. Pe verso — vedere a cetății Soroca, nominalul și emblema BNM. Filigranul sub formă de ornament geometric din romburi și linii întrerupte era întins pe întreaga bancnotă.

Deși cupoanele erau planificate ca o măsură temporară, această "măsură temporară" a durat un an și jumătate - aproape pînă la sfîrșitul anului 1993, cînd a debutat în cele din urmă leul moldovenesc. Și în tot acest timp, împreună cu cupoanele, se putea de achitat și în ruble!

La 29 noiembrie 1993, cuponul a fost înlocuit cu leul, care, după trei zile alocate pentru vînzarea tuturor cupoanelor, a devenit singurul mijloc legal de plată în Republica Moldova.

Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Ce părere aveți despre introducerea prezentării obligatorii a certificatului COVID-19 în Republica Moldova?
🔽🔽