Criza energetică stiri: 789
Preşedintele stiri: 3235
Puterea stiri: 7327
Obiectiv european stiri: 287

Această decizie a Moldovei prezintă o amenințare pentru securitatea alimentară a statelor UE. Declarație

20 mai. 17:15   Economie
2110

Grupul Trans-Oil a contestat în instanță decizia Comisiei pentru Situații Excepționale privind excluderea TVA de la deducere în cazul exporturilor de ulei de floarea-soarelui, considerînd-o nefondată și fiind o lovitură directă asupra companiei, precum și asupra securității alimentare a țării.

N declarația companiei se atrage atenția asupra unor posibile efecte, specificîndu-se că, în primul rînd, decizia Comisiei va duce la creșterea prețurilor la uleiul de floarea-soarelui, deoarece în prețul final va fi inclus TVA-ul, returnarea căruia e refuzată de către stat pentru o perioadă nedeterminată.

În al doilea rînd, drept urmare a deciziei Comisiei, compania este nevoită să înceteze implementarea programului său de susținere a producătorilor agricoli și exportatorilor ucraineni. Amintim că, pînă în prezent, prin intermediul programului au fost acordate peste 20 de milioane de dolari SUA, iar volumul total planificat este de peste 100 milioane de dolari SUA.

În al treilea rînd, menționează cei de la Trans-Oil, decizia Comisiei prezintă o amenințare pentru securitatea alimentară a statelor Uniunii Europene, deoarece furnizarea către acestea de aproximativ 33 de milioane de sticle de ulei rafinat, precum și o cantitate mare de ulei nerafinat, este sub semnul întrebării.

În al patrulea rînd, va avea de suferit balanța comercială a țării, precum și climatul investițional, iar în al cincilea rînd, aproximativ 700 de persoane, care lucrează la întreprinderile de prelucrare ale companiei, riscă să rămînă fără loc de muncă.


" Despre toate aceste riscuri au fost informate misiunile diplomatice acreditate la Chișinău, precum și partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova. Considerăm că decizia Comisiei a fost luată în pripă de către reprezentanții conducerii de vîrf a țării, fără o analiză minuțioasă și fără a ține cont de toate riscurile posibile. Ne exprimăm speranța că decizia dată va fi anulată, or consecințele acesteia vor avea un impact negativ nu doar asupra țării noastre, dar și asupra Ucrainei, și asupra unor state europene", se spune în comunicatul Trans-Oil.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Moldova, împreună cu Ucraina, a primit statutul de țară candidată la UE. Cum, în opinia dumneavoastră, se va schimba viața moldovenilor?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав