Criza energetică stiri: 795
Preşedintele stiri: 3240
Puterea stiri: 7328
Obiectiv european stiri: 288

A fost inițiată plata sumelor indexate beneficiarilor de indexare în anul 2022

29 apr. 12:00   Economie
2549

Începînd cu 27 aprilie curent, Ministerul Finanţelor inițiază plata sumelor indexate pentru deponenții ”Băncii de Economii”, care au depus cereri de înregistrare pînă la sfîrșitul anului 2021.

Astfel, își pot ridica banii persoanele care se încadrează în următoarele categorii de vîrstă:

• deponenții născuți pînă în anul 1991 inclusiv, pentru plata sumei indexate aferente primei etape;
• deponenţii născuţi pînă în anul 1991 inclusiv, pentru plata sumei indexate aferente etapei a doua.

Banii pot fi ridicaţi la orice oficiu/agenţie a Î.S. ”Poşta Moldovei”. Pentru a beneficia de indexare, beneficiarul, reprezentantul sau moştenitorul se va prezenta avînd asupra sa actul de identitate. Moștenitorul va prezenta suplimentar certificatul de deces și copia legalizată notarial a certificatului de moștenitor, iar reprezentantul procura, întocmită în modul stabilit de legislație. În cazurile în care depunerile băneşti au fost testate mai multor moştenitori, moştenitorul care solicită suma indexată ce îi revine va depune la oficiul/agenția poștal(ă) cererea pentru calcularea sumei indexate spre achitare.

Deponenţii născuţi pînă în anul 1991 inclusiv, care nu au depus pînă în prezent, din diferite motive, cererile pentru indexare, pot face acest lucru la orice oficiu/agenţie a Î.S. „Poșta Moldovei”, avînd asupra sa actul de identitate şi libretele de economii ale conturilor deschise pînă la 1 ianuarie 1992.


Achitarea sumelor indexate se efectuează în baza Legii nr. 1530-XV din 12 decembrie 2002 privind indexarea depunerilor băneşti ale cetăţenilor în Banca de Economii şi Hotărîrii Guvernului nr. 261 din 20 aprilie 2022. În bugetul de stat pentru anul 2022 sînt prevăzute 86 mil. de lei pentru aceste scopuri.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Moldova, împreună cu Ucraina, a primit statutul de țară candidată la UE. Cum, în opinia dumneavoastră, se va schimba viața moldovenilor?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав