TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

MAI multeminimizează

A fost dat startul lucrărilor de construcție a Parcului Fotovoltaic din Criuleni

Secretarul de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, Mihail Lupașcu, a participat astăzi, la evenimentul de deschidere a șantierului de construcție a centralei electrice fotovoltaice de 2,8 MW, în raionul Criuleni.

Valoarea proiectului este de aproximativ 3,7 milioane euro, bani oferiți de Guvernul Republicii Populare Chineze. Precizăm că, inițiativa face parte din multitudinea de proiecte susținute și finanțate de Guvernul chinez în contextul Acordului de Cooperare tehnică și economică, semnat între Republica Moldova și Republica Populară Chineză în anul 2011.

„Proiectul centralei electrice fotovoltaice de 2,8 MW este unicul în Republica Moldova ca dimensiune și capacitate, construite pînă la moment, atît în sectorul privat, cît și în sectorul public. Mă bucur, totuși, că sectorul public, prin acest tip de inițiative, își consolidează rolul de sector-exemplar, urmînd ca și celelalte ramuri ale economiei să-i preia exemplul. Proiectul respectiv va contribui la atingerea obiectivelor politicilor statului trasate în domeniul energetic și de mediu, precum și la sporirea securității energetice a țării, la creșterea ponderii energiei regenerabile în consumul de energie și, nu în ultimul rînd, la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră”, a afirmat Mihail Lupașcu.

Centrala electrică va permite generarea unei cantități de energie suficientă să acopere în totalitate cererea de electricitate a instituțiilor publice din raionul Criuleni, precum ar fi instituții medicale, instituții educaționale și clădirile administrative, și ar contribui la reducerea emisiilor de bioxid de carbon cu peste o mie de tone CO2 anual.

Secretarul de stat al MEI susține că, pe lîngă impactul considerabil al proiectului la realizarea obiectivelor strategice, extrem de importante pentru Republica Moldova, acest parc fotovoltaic va aduce beneficii directe cetățenilor raionului Criuleni, prin crearea locurilor noi de muncă, reducerea cheltuielilor bugetare a instituțiilor publice pentru asigurarea cu energie electrică și, ca rezultat, direcționarea economiilor monetare către alte necesități stringente de pe agenda organului executiv al raionului.


Totodată, Mihail Lupașcu a mulțumit Guvernului Republicii Populare Chineze pentru contribuția la organizarea acestui eveniment dar și pentru suportul oferit Republicii Moldova în parcursul său către o dezvoltarea sustenabilă.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


MAI multe

Sondaj Toate

load