TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

A fost aprobat un nou concept al Dezvoltării Regionale

Un nou concept al Dezvoltării Regionale în Republica Moldova a fost aprobat recent, fiind elaborat cu sprijinul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

Noua paradigmă a fost necesară pentru că finalitatea politicii de dezvoltare regională trebuie orientată spre crearea precondiţiilor pentru asigurarea veniturilor suficiente, a ocupării cetăţenilor şi asigurării condiţiilor de trai, sprijinirea iniţiativei locale, atragerea investițiilor, crearea și dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii, îmbunătăţirea infrastructurii, transmite MOLDPRES.

„Într-un stat în care nevoia de dezvoltare este evidentă şi justificată prin cifre, mulți oameni aleg să părăsească țara în speranța unui trai mai bun altundeva. Analiza factorilor de dezvoltare economică în R. Moldova relevă o concluzie foarte alarmantă - în lipsa unui efort susţinut de schimbare a paradigmei de dezvoltare, potenţialul de creştere pentru următorii zece ani se limitează la cel mult 4,5-5% anual, pentru că nivelul de dezvoltare a regiunilor din Moldova, deși în creștere, este totuși încă departe de cele mai puțin dezvoltate state ale Uniunii Europene”, potrivit autorilor proiectului.

Astfel, luînd în considerare contextul general de dezvoltare în țară, s-a propus reformularea obiectivului general al dezvoltării regionale, după cum urmează: "creșterea competitivității și dezvoltări durabile a fiecărei regiuni, ajustarea disparităților și creșterea calității vieții cetățenilor".

Conceptul nou propune ajustarea definiției din lege, coordonată cu noul obiectiv general. Or, noua definiție a politicii de dezvoltare regională se expune în felul următor: politica de dezvoltare regională reprezintă ansamblul instrumentelor și măsurilor pe care autoritățile administrației centrale și locale le iau într-un teritoriu regional în favoarea acțiunii de creștere a competitivității și dezvoltări durabile a fiecărei regiuni pentru creșterea calității vieții cetățenilor.


„În situația în care în toată ţara sînt nevoi foarte mari, la fel cu diferențele de dezvoltare între spaţiile rural şi urban, precum şi între municipiul Chişinău şi toate celelalte oraşe, nu se poate discuta de o repoziționare a politicii de dezvoltare regională prin abandonarea totală a ideii reducerii disparităților, dar este totuși necesar de a favoriza accelerarea procesului de dezvoltare, acolo unde se poate și există potențial”, susţin autorii conceptului.

Noul concept al dezvoltării regionale a fost elaborat cu susţinerea GIZ, prin intermediul proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova" (MSPL), cu sprijinul financiar al Ministerului German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare și al Guvernul Suediei. Au coordonat elaborarea documentului responsabili de la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului şi experţi MSPL. Noul concept a fost aprobat prin decizia din luna februarie a Consiliului Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Mai multe

Sondaj Toate

load