COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 836 013 INFECTAȚI 319 614(+1370)   TRATAȚI 299 214     DECESE 7309(+36)  Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2951
Puterea stiri: 6749

A fost anunțată STARE DE ALERTĂ în domeniul energetic din Republica Moldova

13 oct. 18:49 (reactualizat 14 oct. 00:45)   Economie
3663 1

În Republica Moldova a fost anunțată stare de alertă în ceea ce privește sectorul de gaze naturale. Anunțul a fost făcut de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu în cadrul unui briefing de presă.

Potrivit ministrului, decizia a fost luată astăzi în cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale, cu privire la situația aprovizionării cu gaze naturale a Republicii Moldova.

”Este o situație care nu s-a mai întîmplat în ultimii ani. Guvernul pregătește o serie de soluții pentru a proteja cetățenii pînă la stabilizarea situației. Am avut o discuție cu Moldovagaz, Termoelectrica, CET-urile, Moldelectrica. Tot astăzi în baza deciziei grupului de lucru a fost convocată ședința Comisiei pentru Situații Excepționale. Avem o strategie clară, astfel ca cetățenii să fie ajutați și protejați, decizia comisiei va fi publicată mîine după redactare.”, a declarat Spînu.

Totodată acesta a anunțat că de astăzi s-a hotărît să fie folosite rezervele de păcură.

Astfel, potrivit ministrului s-au luat următoarele decizii:

  • Guvernul va veni cu măsuri compensatorii pentru utilizatori în vederea atenuării impactului unei eventuale creșteri a prețurilor. Să se creeze un grup de lucru care va lua deciziile necesare pe ajutor în factură, ajutorul social pe perioada rece a anului.
  • A fost adoptată decizia cu privire la eliberarea și folosirii păcurii din fondul de rezervă. Folosirea păcurii a început de astăzi, rezervele actuale permit pe o perioadă care nu va afecta în nici un fel situația pe acest segment, pe cel puțin o lună.
  • A fost luată decizia de a impune obligația de serviciul public achiziționarea Energocom de pe piețele din Ucraina și România. Resurse alternative de livrare a gazelor pentru următoarele luni.

”Purtăm negocieri să fie semnat în condiții bune pentru RM, pentru noi este esențial ca oamenii să aibă căldură și să își continue activitățile. Statul va proteja cu diferite măsuri compensatorii. Trecem printr-o perioadă mai grea, însă sînt convins că noi vom face tot posibilul să nu afecteze dramatic cetățenii țării noastre”, a mai spus Spînu.

1
Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Care, după părerea dvs., ar fi acțiunile necesare pentru ca Republica Moldova să depășească cît mai repede criza energetică?
🔽🔽