A crescut volumul total al depozitelor garantate ale persoanelor fizice

A crescut volumul total al depozitelor garantate ale persoanelor fizice

Suma totală a depozitelor garantate în sistemul bancar din Moldova a crescut în ultimul an cu 10,5% - de la 2 miliarde 783,4 milioane lei în 2016 la 3 miliarde 074,6 milioane lei în 2017.

De asemenea, numărul total al deponenților în sistemul bancar a înregistrat o creștere de 4,4%, majorîndu-se și numărul deponenților ale căror depozite sînt garantate cu 5,3%.  

Potrivit unui comunicat al Serviciului de presă al Parlamentului, Datele figurează în Raportul de activitate al Fondului de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar pentru anul 2017, audiat, astăzi, la ședința Comisiei economie, buget și finanțe, relatează Noi.md.  

În raport se menționează că, în urma retragerii licenței de activitate a celor 4 bănci – ”Investprivatbank”, ”Universalbank”, ”Banca Socială” și ”Banca de Economii”, au fost plătite depozitele garantate în sumă de 50,2 milioane de lei.

Potrivit raportului prezentat, pe parcursul anului 2017, sistemul bancar a înregistrat tendințe pozitive de dezvoltare, ceea ce a contribuit la sporirea resurselor financiare ale Fondului. Astfel, mijloacele financiare destinate garantării depozitelor persoanelor fizice s-au majorat, pe parcursul anului trecut, cu 20,5%.

”În 2017, activitatea Fondului de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar a fost orientată spre consolidarea pozițiilor sale financiare, informarea publicului despre funcționarea sistemului de garantare a depozitelor, plata depozitelor persoanelor fizice devenite indisponibile, precum și perfecționarea bazei normativ-juridice, avînd drept scop funcționarea eficientă a sistemului public de garantare a depozitelor persoanelor fizice în sistemul bancar”, a menționat Veronica Jurminschi, președinta Consiliului de administrație a Fondului de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar.

Potrivit raportorului, în scopul asigurării funcționării eficiente și dezvoltării continui a sistemului public de garantare a depozitelor în sistemul bancar, a fost elaborat Planul strategic de dezvoltare pentru anii 2017-2021. La elaborarea documentului s-a ținut cont de recomandările echipei de experți ai FMI. 

Fondul de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar a fost constituit în 2004 pentru a garanta depozitele persoanelor fizice din băncile licențiate de Banca Națională a Moldovei. Depozitele persoanelor fizice în sistemul bancar au crescut din momentul creării Fondului de peste 10 ori, ajungînd să constituie 39,623.1 milioane de lei în 2017. Începînd din 2018, potrivit modificărilor legislative aprobate de Parlament, plafonul de garantare constituie 20 000 de lei. 

 

 

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load