78 de specii de păsări de apă au fost înregistrate în Republica Moldova

78 de specii de păsări de apă au fost înregistrate în Republica Moldova

În luna ianuarie, în toată lumea s-a desfăşurat Recensămîntul Internațional al păsărilor de apă (International Waterbird Census).


Pe teritoriul Republicii Moldova această activitate a fost realizată de Societatea pentru Protecția Păsărilor și a Naturii (SPPN), care a identificat 78 de specii de zburătoare.


Membrii SPPN au înregistrat speciile și efectivele de păsări prezente pe principalele bazine acvatice din ţara noastră: lacurile Manta și Beleu, lacurile Taraclia, Congaz și Comrat din UTA Gagauz-Yeri, lacul Sălaș (piscicola Gura Bîcului), lacul Ghidighici, lacurile de acumulare de la Costești-Stînca și Dubăsari, sectorul superior al fluviului Nistru (Naslavcea-Holoșnița).


Deși majoritatea suprafețelor acvatice au fost înghețate în acea perioadă, echipa de ornitologi care a participat la recensămînt a reușit să înregistreze 78 de specii. “Dintre cele mai numeroase specii înregistrate anul acesta fac parte rațele mari (Anas platyrhynchos), rațele sunătoare (Bucephala clangula), lebedele de vară (Cygnus olor) și rațele moțate (Aythya fuligula). Spre deosebire de anii trecuți, nu au fost observate specii rare, ci doar cîțiva oaspeți de iarnă a căror prezență este așteptată în această perioadă: lebăda mică (Cygnus columbianus), rața fluierătoare (Anas penelope), rața pestriță (Anas strepera), ferestraș mare (Mergus merganser), ferestraș mic (Mergellus albellus), șorecar încălțat (Buteo lagopus), erete vînăt (Circus cyaneus), sfrîncioc mare (Lanius excubitor), sturz de vîsc (Turdus viscivorus), cinteză de iarnă (Fringilla montifringilla), aușel cu cap galben (Regulus regulus), mugurar (Pyrhula pyrhula)”, indică Societatea pentru Protecția Păsărilor și a Naturii. Toate datele înregistrate în Republica Moldova în timpul Recensămîntului Internațional al păsărilor de apă au fost adunate într-o listă și vor fi trimise la Wetlands International, coordonatorul mondial al acţiunii.


Acest recensămînt a fost inițiat în Europa, în anul 1966, cu scopul de a inventaria speciile de păsări prezente pe timpul iernii în țările din zona temperată, în special pe bazinele acvatice care sînt singurele habitate ce pot găzdui o biodiversitate impresionantă în sezonul rece. În Republica Moldova, Recensămîntul de iarnă al păsărilor de apă se desfășoară neîntrerupt din anul 2013.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load