Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Ziua mondială a oceanelor

8 iun. 2023,, 18:45   Externe
2603 0

Oceanul acoperă peste 70% din planetă.

Este sursa noastră de viață, susține umanitatea și viața tuturor organismelor de pe pămînt.

Oceanul produce cel puțin 50% din oxigenul planetei, găzduiește cea mai mare parte a biodiversității pămîntului și este principala sursă de proteine pentru mai mult de un miliard de oameni din întreaga lume. Oceanul este cheia economiei noastre, aproximativ 40 de milioane de oameni fiind angajați în acest domeniu, pînă în 2030, transmite Noi.md cu referire la stiri.tvr.ro.

Cu 90% din populațiile mari de pești epuizate și cu 50% din recifele de corali distruse, luăm mai mult din ocean decît poate el susține. Pentru a proteja și conserva oceanul trebuie să creăm un nou echilibru, înrădăcinat în adevărata înțelegere a oceanului și a modului în care umanitatea se raportează la el. Trebuie să construim o conexiune cu oceanul, care să fie incluzivă, inovatoare și informată prin lecțiile din trecut.

„Planeta Ocean: Mareele se schimbă” este tema Zilei Mondiale a Oceanelor 2023.


Ziua Mondială a Oceanelor ne amintește rolul major pe care îl au oceanele în viața de zi cu zi. Ei sînt plămînii Planetei noastre și o sursă majoră de hrană și medicamente și o parte a biosferei.

Scopul Zilei este de a informa publicul despre impactul acțiunilor umane asupra oceanului, de a dezvolta o mișcare mondială de conștientizare și de mobilizare a populației lumii într-un proiect pentru gestionarea durabilă a oceanelor.

Oceanul Planetar

Cuvîntul ocean provine de la figura din antichitatea clasică Oceanus, fiul cel mare al lui Titan din mitologia greacă şi personificarea divină a mării, care se credea a fi un enorm rîu care înconjoară lumea.

Oceanele Arctic, Antarctic, Atlantic, Indian şi Pacific acoperă 71% din suprafaţa planetei şi formează un corp comun de apă sărată, denumit şi Oceanul Planetar.

Cu un volum de 1.35 miliarde de kilometri cubi, reprezintă 97% din apa Pămîntului.

Adîncimea medie a oceanelor este de 3700 de metri, cu cel mai adînc punct la 10.971 metri, plus sau minus 11 metri, în Groapa Marianelor din Pacific, la nord de Insulele Mariane.

Oceanele oferă 99% din spaţiul de locuit de pe Terra şi conţin peste 230 de mii de specii identificate de vieţuitoare, dar numărul real se estimează a fi de 2 milioane.

Viaţa din oceane a evoluat cu 3 miliarde de ani înaintea celei terestre.

Peste trei miliarde de oameni depind de biodiversitatea marină şi a coastelor.

La nivel global, valoarea de piaţă a resurselor şi industriilor marine şi costiere este estimată la 3.000 de miliarde de dolari pe an sau aproximativ 5 la sută din PIB-ul mondial.

sînt cea mai mare sursă de proteine şi absorb 30% din bioxidul de carbon produs de oameni.

40% din oceanele lumii sînt puternic afectate de activităţile umane, inclusiv prin poluare, pescuitul necontrolat şi pierderea habitatelor costiere.

Mai puţin de 5% din oceanul planetar a fost explorat pînă acum.

Originea oceanelor de pe Pămînt rămîne necunoscută.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?