COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Zeci de sarcofage vechi de peste 3.000 de ani, găsite în Egipt

Zeci de sarcofage vechi de peste 3.000 de ani, găsite în Egipt

Treizeci de sarcofage din lemn pictat, cu o vechime de peste 3.000 de ani şi în stare excelentă de conservare, au fost descoperite la Assasif, în Valea Regilor, în apropiere de Luxor (sudul Egiptului), informează Agerpres. Guvernul susține că este cea mai importantă descoperire de acest fel din epoca modernă.

”Aceasta este prima descoperire făcută la Assasif de către o echipă egipteană de arheologi, conservatori şi muncitori”, a declarat secretarul general al Consiliului Suprem pentru Antichităţi, Mostafa Waziri.

Sarcofagele au fost descoperite săptămîna trecută în această necropolă de pe malul vestic al Nilului, iar fotografii cu acestea s-au scurs pe internet înainte de anunţul oficial, făcut sîmbătă în faţa templului reginei Hatshepsut.


Este cea mai importantă descoperire arheologică din era modernă. Khaled Anany, ministrul Antichităților

Ministrul Antichităților a spus că o întreagă sală din cadrul Muzeului Giza va fi destinată acestor sarcofage, potrivit egypttoday.com

Cele treizeci de sarcofage din lemn pictat conţin mumii de bărbaţi, femei şi copii și au fost găsite la un metru adîncime, stivuite unele peste altele pe două rânduri. Sarcofagele aparţin unei familii importante de preoţi.

Potrivit lui Waziri, dacă săpăturile făcute de occidentali în secolul al XIX-lea s-au concentrat pe mormintele regilor, excavaţiile egiptene recente au scos la iveală o ”ascunzătoare a preoţilor”.

Cele 30 de sarcofage, pe care se pot vedea hieroglife, divinităţi egiptene, păsări, şerpi şi flori de lotus, datează din a 22-a dinastie, fondată în urmă cu peste 3.000 de ani, în secolul al X-lea î.Hr..

De cîţiva ani, autorităţile egiptene anunţă în mod regulat descoperiri arheologice, cu scopul de a relansa turismul, grav afectat de instabilitatea politică şi de atentatele care au avut loc în această ţară de la revoluţia din 2011.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load