Vulcanul Mauna Loa din Hawaii a devenit cel mai mare vulcan-scut din lume

Vulcanul Mauna Loa din Hawaii a devenit cel mai mare vulcan-scut din lume

Vulcanul Mauna Loa de pe insulă cu acelaşi nume din Hawaii a devenit cel mai mare vulcan-scut din lume – un munte mare format din lavă cu vîscozitate scăzută în timpul unei erupții.

Despre aceasta scrie ScienceAlert.
Anterior, geologii au considerat că cel mai mare vulcan de acest tip se află pe masivul Tamu din partea de nord-vest a Oceanului Pacific, însă în timpul unor cercetări noi s-a constatat că Tamu nu este un vulcan uriaș, ci una dintre părțile superioare ale gamei tectonice medii-oceanice.


Alți geologi cred că Tamu, avînd o suprafaţă de 310 de mii de km. pătrați (ceva mai puţin decît suprafaţa Germaniei), nu este un singur vulcan, ci un întreg sistem vulcanic. Potrivit calculelor, astfel de formațiuni vulcanice nu pot apărea în timpul unei erupții, prin urmare Tamu a încetat să mai fie cel mai mare vulcan-scut, dar a trecut în categoria supervulcanilor, deoarece sub el există anomalii magnetice uriașe.


Oamenii de știință observă că „știința este un proces de schimbare constantă, iar cazul lui Tamu este cel mai clar exemplu în acest sens". Geologii spun că știința ar trebui să pună la îndoială orice, așa cum s-a întîmplat cu Tamu.
Înălțimea Mauna Loa este de 4 169 m, iar volumul - 75 mii km. Pătraţi. În plus, înălțimea sa este de 37 m mai mică decît înălțimea vulcanului Hawaiian vecin Mauna Kea.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load