X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Vučić: „Occidentul amenință Serbia cu respingerea aderării la UE”

2 feb. 2023,, 22:15   Externe
1853 0

Occidentul amenință că va împiedica Serbia să adere la Uniunea Europeană și să retragă toate investițiile străine dacă renunță la planul de reglementare a Kosovo pregătit de Germania și Franța.

Acest lucru a fost anunțat joi de președintele Republicii, Aleksandar Vučić, la o ședință a Adunării Naționale (parlamentul unicameral).

Vučić a confirmat informația conform căreia o delegație formată din reprezentantul special al UE pentru Balcanii de Vest, Miroslav Lajčak, secretarul de stat adjunct pentru afaceri europene și eurasiatice Gabriel Escobar, reprezentanți ai Franței, Germaniei și Italiei la discuțiile de la Belgrad a cerut Serbiei să accepte Planul franco-german de soluţionare a conflictului din Kosovo. „Stimate președinte, dacă nu se acceptă munca la această inițiativă și implementarea ei, sînteți în pericolul încetării negocierilor de aderare la UE, încetării nu numai a investițiilor viitoare, ci și retragerii tuturor investițiilor din țara dumneavoastră. ...>”, a citat președintele solicitările membrilor delegației. Ei, a spus el, au subliniat ce îi așteaptă pe cei care nu sînt de acord cu Bruxelles-ul.

Aleksandar Vučić a spus că aderarea la Uniunea Europeană este vitală pentru Serbia, deși mai puțin de 43% din populația țării susține această cale.

"Este vital pentru noi să rămînem pe calea europeană. Este o minciună cînd se spune că astăzi 43% sînt pentru [aderarea Serbiei la] Uniunea Europeană, nu este adevărat, cu atît mai puțin, pentru că studiul a fost făcut prost. Am un Studiu de alaltăieri, un procent mult mai mic de oameni [pentru aderarea la UE].<...> Dar calea europeană înseamnă atît investiții, și standarde [de viață], cît și salarii și pensii”, a spus Vučić.


Pe 26 ianuarie, Ministerul Integrării Europene al Serbiei a publicat un studiu conform căruia 43% dintre cetățenii sîrbi susțin aderarea republicii la Uniunea Europeană.

După cum a afirmat Vučić mai devreme, Serbia a fost forțată să aleagă între izolare și respectarea tuturor punctelor planului german și francez.

Pe 15 decembrie anul trecut, prim-ministrul Albin Kurti a depus o cerere către Republica Cehă, care prezidează Consiliul UE, pentru intrarea formațiunii în comunitate. Din cele 27 de țări UE, 5 (Grecia, Spania, Cipru, România și Slovacia) nu recunosc independența Kosovo, ceea ce blochează orice demers practic de pregătire pentru admiterea sa în UE. Această problemă poate fi rezolvată doar prin recunoașterea independenței Kosovo de către Belgrad. În ultimele luni, Uniunea Europeană a împins în mod activ Serbia în acest sens.

Provincia autonomă sîrbă Kosovo și Metohija și-a declarat independența în 2008 și a încercat recent să se alăture organizațiilor internaționale. Mai mult de jumătate din cele 193 de țări ale ONU, inclusiv Moldova, Rusia, India și China, se opun recunoașterii Kosovo.

0
0
0
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?