Criza energetică stiri: 1782
Cutremure stiri: 391
Eurovision stiri: 428

Vînătoarea ilegală de păsări a crescut în mod 'îngrijorător' în Cipru (ONG)

24 feb. 2022,, 22:00   Diverse
1685 0

Vînătoarea ilegală de păsări a crescut în mod "îngrijorător" în Cipru, a avertizat miercuri asociaţia pentru protecţia păsărilor BirdLife Cyprus, relatează Noi.md cu referire la agerpres.ro.

"Din păcate, nu este o surpriză după relaxarea ruşinoasă a legii cipriote pentru protecţia păsărilor în decembrie 2020", a spus asociaţia într-un comunicat.

Utilizarea capcanelor de plasă - greu vizibile pentru păsările care rămîn acolo paralizate - a crescut în toamna anului 2021 cu 132% în decurs de un an, potrivit ONG-ului.

Vînătorii preferă toamna pentru a prinde păsările migratoare, precum privighetoarea cu cap negru şi alte păsări cîntătoare, între care numeroase specii protejate.

"Acest nivel record de capcane înseamnă că puţin peste 600.000 de păsări au fost cu siguranţă capturate şi ucise ilegal în toamna anului 2021 în zonele studiate", a subliniat ONG-ul.

Între acestea, baza britanică de la Dhekelia (sud), principala zonă de vînătoare de pe insulă, a înregistrat o creştere a ratei păsărilor capturate cu 42%, potrivit BirdLife Cyprus.

Capturate, de asemenea, pe crengile acoperite cu lipici, păsările ucise, din 150 de specii diferite, sînt servite ilegal în restaurantele de pe insula mediteraneană.

"Această tendinţă în creştere îngrijorătoare (...) survine după o serie de măsuri politice regresive care transmit mesajul general că vînătoarea de păsări este dezincriminată", a mai spus ONG-ul.

Amenzile care pedepsesc instalarea capcanelor pentru păsări au fost reduse de la 2.000 la 200 de euro, "ceea ce nu este nici disuasiv, nici punitiv şi, evident, nu pe măsura profitului pe care l-ar obţine cineva vînzînd ilegal aceste păsări".

În octombrie, Comisia Europeană şi-a exprimat într-o scrisoare îngrijorarea şi a cerut Nicosiei să anuleze amendamentele aduse legii şi să restabilească amenzile la 2.000 de euro.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mitropolia Română cere ca, pe lîngă clădirea Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, să-i fie transmite încă 17 clădiri din toată țara. Ar trebui făcut acest lucru?