X 
Incendii stiri: 558
Criza energetică stiri: 1667

Urșii au început să sufere de gripă aviară

23 ian. 19:15   Diverse
1059 0

În statul Montana, au fost identificate primele cazuri de infecție cu un virus de gripă aviară înalt patogen la urșii grizzly.

În Colorado, această boală a fost găsită la 37 de prădători. Focarul de gripă din Statele Unite durează aproximativ un an, ucigînd peste 58 de milioane de păsări, scrie rbc.ru

În statul american Montana, în toamna anului trecut, au fost detectate primele cazuri de virus gripal aviar înalt patogen (HPAI H5N1) la urșii grizzly, potrivit Montana Fish, Wildlife and Parks Center.

Virusul a fost găsit la trei urși tineri care au fost „văzuți în stare proastă”, manifestînd confuzie și orbire parțială împreună cu „alte probleme neurologice”. A fost nevoie de eutanasierea animalelor din cauza bolii.

Înainte de aceasta, infecția cu acest virus a fost înregistrată la o vulpe și o sconcși din Montana, precum și la ratoni, urși negri și coioți din alte state și țări, notează publicația.


„Bănuim că aceste mamifere pot contracta virusul mîncînd păsări infectate”, a spus Jennifer Ramsey, medicul veterinar FWP Wildlife.

Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), virusul HPAI H5N1 este o combinație de viruși asiatici și nord-americani cu patogenitate scăzută. A fost detectat pentru prima dată la o rață sălbatică din Statele Unite în ianuarie 2015. Nu au fost înregistrate cazuri de infecție cu această boală în rîndul oamenilor, dar experții nu exclud o astfel de posibilitate.

Potrivit The Wall Street Journal, focarul acestei gripe aviare în Statele Unite are loc de aproape un an, virusul se răspîndește în principal în statul Colorado și Midwest (Illinois, Indiana, Iowa, Kansas, Michigan, Minnesota, Missouri, Nebraska, Dakota de Nord și de Sud, Ohio și Wisconsin). Focarul a ucis aproape 58 de milioane de păsări de curte în 47 de state, potrivit USDA.

În Colorado, în special, peste 90% dintre găinile ouătoare au murit, iar populațiile de păsări sălbatice au fost afectate, inclusiv gîște sălbatice, păsări de pradă, șoimi și vulturi, au spus autoritățile.

Coordonatorul de reabilitare a programului Rocky Mountain Raptor din Colorado, Mike Tincher, a declarat că echipa sa a găsit 37 de răpitori care au fost testați pozitiv pentru virus și a trimis alte 19 animale pentru testare. Astfel de animale se infectează de obicei cu virusul hrănindu-se cu gîște și rațe bolnave.

Virusurile gripei aviare sînt clasificate în două grupe în funcție de severitatea bolii: cu patogenitate scăzută și cu patogenitate ridicată. Primele nu provoacă, de obicei, boli grave, iar păsările pot prezenta doar simptome minore. Virușii foarte patogeni sînt foarte contagioși și mortali pentru păsările de curte și unele păsări sălbatice.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebui să demolăm monumentele din perioada sovietică?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий