Puterea stiri: 7333
Criza energetică stiri: 1125

Urmările devastatoare ale secetei din Europa. Nivelul Rinului a ajuns la 32 de cm

16 aug. 22:00   Diverse
1245 0

De la rezervoare și lacuri secate în Italia, Franța ori Spania, la fluvii devenite impracticabile precum Dunărea, Rhinul ori Po, o secetă devastatoare afectează jumătate din continentul european, infprmează Noi.md cu referire la stirileprotv.ro.

În această vară, Europa a pierdut deja 660.000 hectare, o valoare record

Fenomenul lovește economiile europene, oricum în stare fragilă, impune restricții privind accesul la apă, amenință vietățile acvatice și provoacă incendii nimicitoare. În această vară, Europa a pierdut deja 660.000 hectare, o valoare record din 2006, de cînd se înregistrează date privind incendiile de vegetație. Mai mult, pîrjolul nu s-a limitat la ţările din zona mediteraneană ca pînă acum, ci a lovit și alte zone, precum Germania ori Slovenia.

În această vară, Europa a pierdut deja 660.000 hectare, o valoare record

Fenomenul lovește economiile europene, oricum în stare fragilă, impune restricții privind accesul la apă, amenință vietățile acvatice și provoacă incendii nimicitoare. În această vară, Europa a pierdut deja 660.000 hectare, o valoare record din 2006, de cînd se înregistrează date privind incendiile de vegetație. Mai mult, pîrjolul nu s-a limitat la ţările din zona mediteraneană ca pînă acum, ci a lovit și alte zone, precum Germania ori Slovenia. Din Romînia pînă în Germania și din Italia pînă în Marea Britanie, seceta a pîrjolit terenurile și a secat rîurile și fluviile.


Localnic: „N-am mai pomenit așa puțină apă în Rin, e o nebunie”.

Localnic: „Auzeam de secetă prin țările din sud. Să vezi așa ceva în țara noastră, e înspăimîntător”.

Bastian Klein, expert în domeniul prognozei de la Institutul Federal German de Hidrologie: „În acest moment, nivelul rîului Kaub este de 40 de cm, în loc de 150 de cm și probabil va mai scădea”.

Roberto Andreoni, turist care deține o casă pe lacul Garda: „Apa ajungea pînă aici, acum s-a retras 30 de metri. Zona asta era vizibilă doar din barcă”.

Nivelul Rinului a ajuns, luni, la doar 32 de centimetri, cu cinci mai puțini decît duminică

În Bingen, Germania, față de limita normală de 2 metri 80, nivelul Rinului a ajuns, luni, la doar 32 de centimetri, cu cinci mai puțini decît duminică. Sub 40 de centrimetri nu mai pot naviga vasele care transporta cărbuni ori petrol. Nici ambarcațiunile concepute pentru ape mici nu mai pot circula. În mod obișnuit, turnul se află în mijlocul fluviului. Acum este accesibil cu piciorul. În combinație cu temperaturile excesive, apa mică duce la un nivel scăzut al oxigenului, iar peștii mor cu miile.

Thomas Norgall, BUND Hessen (Uniunea pentru Conservarea Naturii și a Biodiversității): „Fauna și flora se vor schimba complet, pentru că vietățile care nu se descurcă în condiții de secetă nu vor supraviețui”.

Guvernul a decretat oficial secetă în Marea Britanie

În Marea Britanie, guvernul a decretat oficial secetă în cea mai mare parte a țării și milioane de oameni nu mai au voie să-și ude grădinile. Interdicția planează asupra altor 15 milioane, care locuiesc în împrejurimile Londrei.

Alan Goodman, localnic: „Răsucești robinetul dimineața și nu curge nimic. În alte momente, presiunea e foarte mică, nu poți face un duș, abia de poți adăpa vitele”.

Cel mai mult au de suferit culturile de cereale și legume, dar și cirezile de vite ori turmele de oi.

Doreen Gurney, localnic: „Pe seceta asta sîntem obligați să irigăm, dar nu poți face asta mai mult de 25 de minute, te oprești 90 de minute, cît să se mai adune apă și abia apoi reiei”.

AimHi Matthew Shribman, om de știință și fondator: „Luăm din rezervoare apa de care vom avea nevoie în viitor, dar tot o luăm, ca și cum viitorul ar fi un loc îndepărtat, unde nu vom ajunge niciodată”.

Rafael Yus, ecologist: „E imperativ să-i convingem pe fermieri să găsească soluții alternative, reciclarea apei, schimbarea culturilor”.

Fermierii din Spania au sacrificat sute de pomi pentru că nu există apă suficientă

În sudul Spaniei, provincia Malaga dispune de rezervorul Vinuela, lung de șase kilometri și adînc de 100 de metri. În prezent are doar 12% din volumul normal de apă.

Alex Crowford, corespondent Sky News: „Priviți halul în care arată pămîntul, crevasele sînt foarte profunde, iar nivelul apei scade într-un ritm înfricoșător. Tot ce vedeți era sub apă în anii trecuți. Activiștii pentru mediu spun că nu doar schimbările climatice sînt de vină, ci și proasta gestionare a resurselor de apă și faptul că fermierii au trecut la culturi care necesită mult mai multă apă”.

În toată regiunea, fermierii au sacrificat sute de pomi de mango și avocado, pentru că nu există apă suficientă pentru toți. Foarte afectate sînt și livezile de măslini și de citrice.

Nordul Italiei se confruntă cu o secetă istorică

Și nordul Italiei se confruntă cu o secetă istorică. Turiştii care au venit la lacul Garda, cel mai mare din ţară, au avut o surpriză neplăcută.

Beatrice Masi, turist italian: „Am fost și anul trecut, ne-a plăcut, așa că ne-am întors, dar am găsit peisajul foarte schimbat, sîntem șocați”.

Mario Treccani, proprietarul unui lido pe Lacul Garda: „Bărcile abia mai pot ieși din nămol, turiștii riscă să alunece pe stînci și e mult mai greu să închiriem șezlonguri, pentru că acum oamenii pot sta lîngă apă, ca la piscină”.

Turismul este lovit dur în Franța

Turismul este lovit dur și în Franța. Regiunile Var și Provence erau raiul iubitorilor de sporturi nautice, de pildă, canotaj și rafting.

Xavier Cheval, proprietar de închiriere de bărci: „Nivelul apei e cu vreo 5-6 metri mai mic decît anul trecut. De la începutul lunii iulie, numărul turiștilor a scăzut la jumătate”.

Elena Sanchez, proprietar: „Turismul acvatic aducea 10.000 de locuri de muncă aici. Ce se va întîmpla cu acești oameni?”

Turist: „Pe mine mă sperie să văd cu ochii mei efectele schimbărilor climatice. Chiar și unde nu te aștepți”.


Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Care va fi „soarta” protestului din capitală?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав