Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Ungaria va reduce dependența de gaz prin importul de energie electrică

5 dec. 2022,, 15:13   Externe
2973 0

Ungaria intenționează să își reducă dependența de gazele naturale, primite, în special, de la Rusia, prin creșterea importului de energie electrică, inclusiv din Azerbaidjan.

Acest lucru a declarat ministrul Afacerilor Externe și Relațiilor Economice Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, într-un interviu acordat canalului M1 TV.
„Ne-am dori să primim cît mai multe tipuri de energie din cît mai multe surse și de-a lungul unui număr cît mai mare de rute”, a spus ministrul de Externe. El a menționat că gazele naturale joacă un rol extrem de important în mixul energetic al Ungariei, dar că Ungaria intenționează să își reducă dependența de acest tip de combustibil datorită furnizărilor de energie electrică din străinătate.

„Prin urmare, ne-am angajat în două proiecte foarte importante pentru a garanta securitatea pe termen lung a aprovizionării cu energie a Ungariei”, a spus Szijjártó. Vineri, el a vizitat Slovenia, unde a fost finalizată construcția unei linii de transport a energiei electrice între localitățile Cirkovce și Pince, cu ajutorul căreia a fost conectată rețeaua electrică slovenă la cea maghiară. La ceremonia de finalizare au participat prim-miniștrii Sloveniei și Ungariei, Robert Golob și Viktor Orban.

Szijjarto a menționat că, în cadrul unui alt proiect, este planificată „furnizarea de energie electrică curată din Azerbaidjan către Ungaria prin Georgia și România, inclusiv prin cabluri submarine” pe fundul Mării Negre. Potrivit acestuia, acordurile privind implementarea acestui proiect ar trebui să fie semnate la București în două săptămîni. „Importul și utilizarea energiei electrice în Ungaria vor fi acum mai fiabile și mai echilibrate”, a subliniat ministrul.

El a mai menționat că Ungaria este conectată printr-un sistem de conducte de gaz la șase din cele șapte țări vecine, cu singura excepție fiind Slovenia. Cu toate acestea, Budapesta și Ljubljana discută despre un astfel de proiect și nu exclud posibilitatea implementării acestuia. Potrivit lui Szijjarto, autoritățile slovene erau mai puțin entuziasmate de aceste planuri, dar acum există „o anumită susceptibilitate politică” din partea lor.


Rusia a fost principalul furnizor de gaze pentru Ungaria de mulți ani. În septembrie 2021, compania maghiară MVM a semnat două contracte pe termen lung cu Gazprom, care prevedeau furnizarea unui total de 4,5 miliarde de metri cubi de gaz pe an prin conducte trasate prin Serbia și Austria, ocolind Ucraina. La sfîrșitul lunii august a acestui an, Ungaria a semnat un contract cu Gazprom pe o perioadă de două luni pentru furnizarea a încă 5,8 milioane de metri cubi de gaz pe zi de la 1 septembrie. Întrucît utilizarea gazoductului Nord Stream a fost suspendată, în octombrie s-a ajuns la un acord de creștere a aprovizionării cu gaze rusești către Ungaria urmînd ruta sudică – prin conducta Turkish Stream și ramul acesteia prin Bulgaria și Serbia.

0
0
1
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?