X 

Ungaria: SUA consideră țara un oponent, deoarece își protejează interesele

27 mar. 12:00   Diverse
1431 0

Actuala administrație americană vede Ungaria ca un oponent politic pentru că nu vrea să urmeze instrucțiunile din afară și urmărește o politică independentă.

Această opinie a fost exprimată de ministrul Afacerilor Externe și Relațiilor Economice Externe al Ungariei, Peter Szijjártó, într-un interviu difuzat de televiziunea publică din Țările de Jos.

Întrebat despre relația dintre Budapesta și Washington, el a spus: "Actuala administrație americană nu se poziționează ca un aliat prietenesc al nostru. Ei ne văd ca pe un oponent".

"Nu îi considerăm un adversar, pentru că Statele Unite sînt prietene cu Ungaria, iar noi sîntem aliați. Este actuala administrație americană care ne prezintă ca oponent, pentru că avem un guvern patriotic, conservator, de dreapta, care se străduieşte să protejeze cu toată puterea interesele naţionale. Nu vrem să ascultăm aprecieri şi instrucţiuni din afară, iar actualei administraţii nu îi place acest lucru", a subliniat ministrul de Externe.

Szijjártó a deplîns, de asemenea, că ambasadorul SUA la Budapesta, David Pressman, a început să evalueze public prea des problemele interne ale societății maghiare. Potrivit acestuia, dacă vreunul dintre diplomații maghiari din străinătate și-ar fi permis ceva asemănător, ar fi imediat rechemat în patria lor.


În plus, ministrul a confirmat că Ungaria consideră eronate acțiunile Statelor Unite și ale majorității țărilor UE care furnizează arme armatei ucrainene. "Sîntem una dintre puținele țări din UE care au decis să nu trimită arme în Ucraina. Motivul pentru aceasta este că sîntem împotriva oricăror măsuri care duc la o escaladare a ostilităților. Americanii furnizează Ucrainei mult mai multe arme decît europenii și atîta timp cît o fac Ucraina va putea lupta”, a explicat Szijjártó.

Relațiile dintre guvernul maghiar condus de premierul Viktor Orban și administrația Joe Biden sînt în criză. Statelor Unite nu le place poziția independentă a conducerii maghiare pe o serie de probleme internaționale, inclusiv Ucraina, iar Budapesta acuză Washingtonul că încearcă să se amestece în afacerile interne și să sprijine opoziția politică. În decembrie 2021, Orban a fost singurul lider al UE care nu a fost invitat de Biden la un summit virtual al democrației găzduit de SUA. Potrivit presei europene, anul acesta premierul ungar nu s-a numărat din nou printre cei invitați la un astfel de summit, care va avea loc în perioada 29-30 martie la inițiativa americană.

5
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Problemele legate de anularea zborurilor Air Moldova și plecarea mai multor companii aeriene reprezintă:
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий