Ungaria și Turcia au convenit să se sprijine reciproc în cadrul NATO

5 iun. 11:00   Diverse
2022 0

Ungaria și Turcia au convenit să se sprijine reciproc în cadrul NATO.

Despre acest lucru a anunțat ministrul Afacerilor Externe și Relații Economice Externe al Ungariei, Peter Szijjártó, în urma unei convorbiri telefonice cu noul său omolog turc, Hakan Fidan.

Aceasta a fost prima zi a lui Fidan în calitate de ministru de Externe de la anunțarea unui nou guvern de către Recep Tayyip Erdogan, care a fost reales președinte al republicii în urma alegerilor din luna mai. Fidan a fost anterior șef al Serviciilor de informații turcești.

"Bineînțeles că l-am felicitat și i-am spus cît de mult ne-am dorit victoria președintelui Erdogan. Ne-am asigurat reciproc angajamentul de a dezvolta un parteneriat strategic între cele două țări și am convenit să continuăm sprijinul reciproc în cadrul NATO", a scris ministrul ungar pe pagina sa de Facebook.

Szijjártó nu a explicat de ce aliații au nevoie de sprijin reciproc în cadrul Alianței Nord-Atlantice. Ungaria și Turcia rămîn singurele state-membre ale organizației care nu au ratificat încă documentele de aderare a Suediei și, prin urmare, se află sub o presiune intensă din partea altor state.

Parlamentul Ungariei nu se grăbește să ratifice documentele de aderare a Suediei la NATO. Premierul ungar Viktor Orban a declarat pe 23 mai că țara sa nu este încă pregătită examineze această chestiune, deoarece între Budapesta și Stockholm persistă dezacorduri serioase. În opinia sa, acestea ar trebui rezolvate înainte ca Suedia să adere la NATO, pentru "a nu aduce conflicte în alianță".

Guvernul țării, precum și parlamentari, și-au exprimat nemulțumirea față de faptul că, în ultimii ani, politicienii suedezi au formulat în mod regulat acuzații nefondate la adresa Ungariei de abatere de la democrație și au cerut blocarea fondurilor UE cuvenite acesteia.

La 27 martie, parlamentul Ungariei a aprobat, cu o majoritate covîrșitoare, ratificarea aderării Finlandei la NATO, dar a amînat examinarea problemei Suediei. Guvernul ungar a declarat anterior că susține primirea Suediei în alianță, dar trebuie să fie înlăturate îngrijorările deputaților.

3
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?