X 

Ungaria, Bulgaria și România vor primi gaze din Azerbaidjan

31 mar. 13:00   Diverse
2053 0

Ungaria intenționează să semneze la sfîrșitul lunii aprilie un acord cu Bulgaria și România privind dezvoltarea unui sistem de conducte în Europa de Sud-Est pentru furnizarea de gaze naturale din Azerbaidjan.

Acest lucru a fost anunțat de ministrul Afacerilor Externe și Relațiilor Economice Externe al Ungariei, Peter Szijjártó, în timpul unei conferințe de presă după o întîlnire cu miniștrii Energiei ai Organizației Statelor Turcice la Budapesta.

Vorbind despre diversificarea surselor și rutelor de livrare a gazelor către Europa, el a menționat că Ungaria se așteaptă să înceapă să importe gaze azere pînă la sfîrșitul acestui an și să primească 1-2 miliarde de metri cubi anual, în viitor. O parte din acest gaz poate veni prin Turcia, iar cu partenerii turci, potrivit lui Szijjártó, negocierile sînt deja în curs „pe detalii specifice”. "Desigur, trebuie să dezvoltăm infrastructura și în țările din sud-estul Europei - Bulgaria și România. În acest scop, vom semna un acord la Sofia la sfîrșitul lunii viitoare", a spus ministrul de Externe ungar.

Aprovizionarea cu gaze azere către Europa a început la sfîrșitul anului 2020 prin Conducta Trans-Adriatică, care face parte integrantă din Coridorul de Gaze Sud (SGC). Volumele sînt proiectate pentru 25 de ani și urmează să depășească 10 miliarde de metri cubi, din care 8 miliarde vor fi direcționate către Italia și cîte 1 miliard – în Grecia și Bulgaria. În conformitate cu acordul dintre Azerbaidjan și Uniunea Europeană, livrările de gaz către Europa în următorii cinci ani vor crește la 20 de miliarde de metri cubi pe an.

SGC, care se întinde pe 3,5 mii km de la Baku pînă în sudul Italiei prin Georgia, Turcia, Grecia și Albania, este un sistem integrat de conducte. Capacitatea sa este de 16 miliarde de metri cubi pe an. Principala sursă de materii prime pentru aceasta este zăcămîntul Shah Deniz cu rezerve de 1,2 trilioane de metri cubi.


3
2
0
0
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Problemele legate de anularea zborurilor Air Moldova și plecarea mai multor companii aeriene reprezintă:
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий