Criza energetică stiri: 1779
Cutremure stiri: 391
Eurovision stiri: 428

Ungaria a obținut o scutire de la plafonul potențial al prețului gazului

21 oct. 2022,, 10:45   Diverse
1442 0

La summitul UE de la Bruxelles, s-a ajuns la un acord conform căruia orice posibile restricții ale prețurilor la gaze nu ar afecta contractele pe termen lung ale Ungariei pentru furnizarea de gaze, în special un acord pe 15 ani cu Gazprom din Rusia.

Prim-ministrul Viktor Orban a anunțat acest lucru pe pagina sa de Facebook.

„Astăzi am încheiat cu succes cea mai importantă problemă, cea energetică. Am convenit că, chiar dacă există un plafon pentru prețul gazelor în Europa, acest lucru nu va afecta acele contracte pe termen lung, fără de care furnizarea de gaze către Ungaria ar fi imposibilă. Cu alte cuvinte, sîntem scutiți de restricțiile prețului gazelor pentru a nu pune în pericol securitatea aprovizionării cu gaze către Ungaria”, a scris premierul ungar. Orban a spus că dacă țara „risca” să se alăture plafonului de preț, transportul de gaze către Ungaria s-ar fi oprit în cîteva zile.

Ungaria a obținut, de asemenea, o altă scutire de la eventualele măsuri paneuropene pentru a face față crizei energetice. Dacă Europa decide cumpărături comune de gaze, „nu va fi obligatoriu pentru Ungaria”, a scris Orban. Astfel, a subliniat premierul, toate variantele de cumpărare a gazului au rămas la dispoziţia ţării.

Orban a spus în repetate rînduri că nu sprijină propunerea Comisiei Europene (CE) de a stabili un plafon al prețurilor la gazul rusesc și de a introduce un mecanism comun de achiziție de gaze. Potrivit acestuia, Ungaria este pe departe singura țară care se opune acestor măsuri.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mitropolia Română cere ca, pe lîngă clădirea Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, să-i fie transmite încă 17 clădiri din toată țara. Ar trebui făcut acest lucru?