X 

Ungaria a început să folosească petrol azer în loc de cel rus

21 mar. 12:00   Diverse
1632 0

Compania maghiară MOL începe să folosească petrol azer pentru producerea diferitelor tipuri de combustibil la rafinăria sa din Bratislava în legătură cu interzicerea comerțului cu produse petroliere rusești, care a intrat în vigoare în Uniunea Europeană pe 5 februarie.

Potrivit serviciului de presă al companiei, un lot de petrol de calitate Azeri Light va fi livrat la uzina din Bratislava din cîmpurile Azeri-Chirag-Guneshli (ACG) de pe raftul Caspic, la dezvoltarea căreia MOL participă ca parte a unui consorțiu internațional.

În primul rînd, petrolul a venit din cîmpul offshore pînă la terminalul Sangachal de lîngă Baku, iar de acolo a fost pompat în portul turc de la Marea Mediterană prin conducta Baku-Tbilisi-Ceyhan, printre ai cărui acționari este și MOL. „90 de mii de tone de țiței au fost livrate din portul Ceyhan din Turcia de către petrolierul Seavelvet către portul Omisalj din Croația, care va fi transportat prin conducta Adriatică pînă la rafinăria Slovnaft (filiala MOL – nota TASS) în Slovacia”, a precizat compania maghiară. Ea a menționat că aprovizionarea cu petrol azer a rafinăriei din Bratislava îi va permite să creeze un nou lanț de producție de la extracția materiilor prime pînă la vînzarea produselor petroliere finite.

„Petrolul dintr-o nouă sursă va consolida rezistența și flexibilitatea grupului MOL, ceea ce este deosebit de important după intrarea în vigoare a sancțiunilor UE la exportul de produse petroliere de origine rusă”, a explicat compania. Ea consideră că prioritatea ei este „creșterea flexibilității în căutarea surselor de aprovizionare cu petrol” în contextul politicii de sancțiuni a UE.

În același timp, MOL a promis că va continua importul de petrol rusesc prin conducta Druzhba, deoarece „cea mai bună modalitate de a garanta securitatea aprovizionării cu combustibil în Europa Centrală și de Est este găsirea și securizarea rutelor alternative, menținînd în același timp canalele tradiționale de aprovizionare”.

0
0
0
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Problemele legate de anularea zborurilor Air Moldova și plecarea mai multor companii aeriene reprezintă:
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий