X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Unde sînt amplasate armele nucleare ale SUA în Europa

5 iun. 2023,, 12:30   Externe
3250 0

Este vorba despre diverse modificări ale bombelor B61 cu o capacitate de 18 megatone, care se află la șase baze militare.

Aceste informații au fost clasificate pînă în 2019. Secretul a fost dezvăluit după ce Comisia Adunării Parlamentare a statelor membre NATO a prezentat raportul "Noua eră a descurajării nucleare? Modernizarea, controlul asupra armelor și forțele nucleare ale aliaților". În acest document au fost prezentate informații despre unde și ce fel de arme nucleare desfășoară Statele Unite ale Americii în Europa. Ulterior, documentul pregătit de senatorul canadian, Joseph Day, și postat pe Internet, a fost redactat, fiind înlăturate informațiile clasificate, dar toți cei interesați reușiseră deja să-l citească.

După cum s-a dovedit, bombele au fost plasate pe teritoriul a șase baze aeriene din cinci țări: Germania (Buchel), Italia (Aviano și Gedi), Belgia (Kleine Brogel), Olanda (Volkel) și Turcia (Incirlik). Pentru ele au fost construite depozite speciale subterane. Protecția lor pe timp de pace este realizată exclusiv de armata americană.

Potrivit lui Hans Christensen, expert în domeniul armelor nucleare, la fiecare bază europeană sînt depozitate aproximativ 20 de bombe, iar în Turcia - 50.

Este de remarcat faptul că Statele Unite au început să-și desfășoare arsenalul nuclear pe teritoriul aliaților încă din anii 1950, din perioada Războiului Rece în Europa existau peste 7 mii de unități de astfel de arme. De atunci, volumele au scăzut semnificativ (procesul a început după semnarea Tratatului sovieto-american privind eliminarea rachetelor cu rază medie și scurtă de acțiune), dar acest lucru nu are prea mult de-a face cu sfîrșitul confruntării dintre SUA și URSS. Astfel, americanii și-au retras armele nucleare de la baza Ramstein abia în 2007. Anterior, acestea erau depozitate și la bazele Nervenich și Spangdalem din Germania, la baza Lakenheath din Marea Britanie, Araxos din Grecia, Murted și Balikesir din Turcia. În toate aceste puncte au rămas instalațiile de depozitare a bombelor nucleare și, teoretic, pot fi folosite din nou.


Există un alt mod de a determina unde pot fi localizate armele nucleare tactice americane. Acolo trebuie să existe avioane de luptă capabile să transporte astfel de bombe. Acestea includ Tornado GR4, F-15E, F-16A/B, F-16C/D, precum și F-35A Lightning II, pe care SUA intenționează să le desfășoare în Europa. De asemenea, un certificat corespunzător ar putea obține și F/A-18F, pe care Germania intenționează să îl achiziționeze.

Un potențial loc de depozitare a bombelor americane ar putea deveni și România și Polonia. După înrăutățirea relațiilor dintre Ankara și Washington, Statele Unite au studiat posibilitatea relocării B61 de la baza Incirlik în România, dar nu se știe dacă aceste planuri au fost puse în aplicare. În ceea ce privește Polonia, Varșovia însăși le-a propus americanilor o astfel de posibilitate. În țară deja există, pe bază de rotație, mai multe bombardiere capabile să transporte bombe nucleare.

Apropo, nu numai armata SUA se pregătește să folosească arme nucleare în cazul unui conflict, ci și acele țări în care acestea sînt depozitate. Piloții efectuează în mod regulat ieșiri cu machete de bombe amplasate sub avioanele.

Dar americanii dezvoltă activ infrastructura. Astfel, escadrilele Forțelor Aeriene, staționate la baza italiană Aviano, efectuează în mod regulat zboruri în Siria, Libia. Anume de aici au decolat avioanele NATO pentru a bombarda Iugoslavia, Irak și Afganistan.

2
1
0
2
19

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?