COVID-19 în MOLDOVA

Un vultur „a trimis” SMS-uri la tarif ridicat

Un vultur „a trimis” SMS-uri la tarif ridicat

Cercetătorii care documentau migrația vulturilor din Rusia s-au trezit cu o factură uriașă după ce una dintre păsări, care avea atașat un dispozitiv GPS, a făcut o “excursie” pînă în Iran.

Oamenii de știință din Rusia au demarat un studiu asupra migrației vulturilor, motiv pentru care au atașat aparate GPS pe 13 păsări pentru a le urmări zborul în Rusia și Kazakhstan. Dispozitivele trimit informații despre locația vulturilor către specialiști prin mesaje de tip SMS, care în cele două state au un preț foarte mic.

Însă unul dintre aceștia s-a aventurat în afara spațiului zonei anticipae de ornitologi, zburînd prin Uzbekistan, Turkmenistan și chiar pînă Iran și Arabia Saudită, înainte să se întoarcă în Iran, potrivit Siberian Times.


Ghinionul a fost că pe parcursul călătoriei GPS-ul a pierdut semnalul și a adunat sute de mesaje, care s-au trimis abia cînd vulturul a ajuns în Iran, unde costul de roaming era unul foarte mare: 75 de cenți per mesaj. Astfel, cercetătorii au ajuns să aibă de plătit o factură de cîteva sute de dolari, adică bugetul rezervat pentru patru păsări.

Pentru că nu dispun de această sumă, ornitologii ruși au pornit o campanie pentru a strînge bani ca să achite facturile vulturilor aventurieri.

“Avem mare nevoie de ajutor. Din moment ce Min (Vulturul, n.r) a epuizat bugetul , iar cheltuielilte sînt serioase. Nu putem opri mesajele, pentru că sînt importante pentru studiul nostru, care oferă rezultate interesante. Suntem în căutare de sponsori, dar pentru moment sperăm să strîngem bani pînă la finalul anului pentru a susține vulturii”, este mesajul postat de ornitologul Elena Schneider, pe o rețea de socializare.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load