X 

Un vulcan a erupt lîngă capitala Islandei - imagini uluitoare

11 iul. 20:30   Diverse
2444 0

Un vulcan a erupt la doar 30 de kilometri de capitala Islandei, Reykjavik, a anunțat biroul meteorologic al țării care marchează astfel a treia oară în doi ani cînd lava iese din pămînt în această zonă.

Imaginile surprinse arată rîuri de lavă. Autoritățile islandeze au recomandat oamenilor să nu se deplaseze la fața locului înainte de a evalua situația.

Erupțiile efuzive care au avut loc pînă acum în această zonă nu au fost foarte periculoase și nici nu au avut vreun impact asupra traficului aerian. În schimb, erupțiile din 2021 și 2022 au atras sute de mii de vizitatori care doreau să surprindă o imagine rară a unui vulcan activ. Islanda are 33 de sisteme vulcanice considerate active în prezent, cel mai mare număr din Europa.

În medie, are o erupție la fiecare cinci ani. În aprilie 2010, după erupția masivă a vulcanului Eyjafjallajökull, aproximativ 100.000 de zboruri au fost anulate, transmite Noi.md cu referire la realitatea.md.

Erupția din 1783 a fisurii vulcanice Laki din sudul insulei este considerată de unii experți drept cea mai devastatoare din istoria Islandei, provocînd cea mai mare catastrofă de mediu și socio-economică a țării.


Între 50 și 80% din efectivele de animale din Islanda au fost ucise, ceea ce a dus la o foamete care a provocat moartea unui sfert din populația țării. Impactul meteorologic al erupției a avut, de asemenea, repercusiuni timp de mai mulți ani.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?