X 
Criza energetică stiri: 1779
Cutremure stiri: 391
Eurovision stiri: 428

Un vehicul spaţial chinez a fotografiat întreaga suprafaţă a planetei Marte

29 iun. 2022,, 00:30   Diverse
1017 0

Un vehicul spaţial chinez fără echipaj uman a obţinut imagini care acoperă întreaga suprafaţă a planetei Marte, inclusiv fotografii de la polul sudic al acesteia, după ce a survolat "Planeta Roşie" de peste 1.300 de ori de la începutul anului trecut, a anunţat miercuri presa de stat chineză.

Misiunea Tianwen-1 a ajuns cu bine pe Marte în februarie 2021, în cadrul primei misiuni spaţiale chineze pe această planetă. Un rover robotizat a fost trimis cu succes pe scoarţa marţiană, iar o sondă monitorizează "Planeta Roşie" din spaţiu.

Printre imaginile realizate de pe orbită se află şi primele fotografii chineze cu polul sudic marţian, unde se află aproape toate resursele de apă ale acestei planete.

În 2018, o sondă orbitală administrată de Agenţia Spaţială Europeană (ESA) a descoperit apă sub gheaţa care acoperă polul sudic al planetei Marte.

Localizarea apei subterane reprezintă un element cheie pentru stabilirea potenţialului acestei planete de a susţine viaţa, precum şi de a furniza o resursă permanentă pentru o viitoare misiune de explorare umană în acea zonă.


Printre alte imagini obţinute de misiunea Tianwen-1 se află fotografii cu canionul lung de 4.000 de kilometri Valles Marineris şi cu cratere de impact formate într-o regiune nordică de pe Marte, denumită Arabia Terra.

Tianwen-1 a trimis pe Pămînt şi imagini de înaltă rezoluţie cu marginile vastului crater Maunder, precum şi o imagine realizată de pe o orbită foarte joasă ce prezintă Ascraeus Mons, un "vulcan-scut" înalt de 18.000 de metri, care a fost detectat în premieră de sonda Mariner 9 lansată de NASA în urmă cu peste cinci decenii.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mitropolia Română cere ca, pe lîngă clădirea Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, să-i fie transmite încă 17 clădiri din toată țara. Ar trebui făcut acest lucru?